Barion Pixel
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fáradékonyság ellen vitaminokkal

2020. 01. 27. 14:58:00 Veress Máté - HillVital

Fáradékonyság ellen a vitaminok segítségével vehetjük fel a harcot a legegyszerűbben!

Mindegyik vitaminnak megvan a funkciója:

az A-vitamin a látásban, a csontfejlődésben, illetve a nyálkahártyák, a bőr és a haj egészségében, a növekedésben vesz részt, illetve a kórokozók elleni harcban is nélkülözhetetlen. Hiányát jelezheti általános gyengeség, látásromlás, többféle íny- és bőrprobléma, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képesség meggyengülése. A B-vitaminok népes családjának szintén minden tagja nélkülözhetetlen, többek között az idegsejtek működésében, a sejtek anyagcseréjében, az energia-felvételben vesznek részt. Ha nincs biztosítva a szükséges mennyiség, azt étvágytalanság, fáradékonyság, a szervezet általános gyengesége, vérszegénység, idegrendszeri tünetek és bőrproblémák jelzi.
 

A legismertebb, a C-vitaminnak a csontok, porcok, izmok és vér szöveteit építő kollagén nevű fehérje szintézisében van alapvető szerepe. Így hozzájárul a sebgyógyuláshoz, a csontok erősödéséhez, regenerálódásához. Antioxidáns, segít hatástalanítani a káros szabad oxigéngyököket. A legkülönbözőbb kórokozók elleni immunvédelmet erősíti, így a fertőzések elkerülésében és kezelésében is fontos. Hiányában alakul ki a középkori hajósok rettegett betegsége, a skorbut, de fokozza a szívbetegségek és szürke hályog kialakulásának kockázatát is. Elégtelen szintjét sápadt, száraz, bevérzésekkel, véraláfutásokkal tarkított bőr, orr- és fogínyvérzés, gyulladt, fájdalmas ízületek jelzik.
 

A D-vitaminnak a legfontosabb szerepe a csontok fejlődésében, pontosabban a kalcium és a foszfor beépülésében van, hiányát törékeny csontok, csontritkulás jelezheti. Az E-vitamin májvédő, a hormonháztartásban, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet, hiányuk májfunkciós, idegrendszeri és vérképzési zavarokat okoz.

Vitaminok a tányéron

Néhány vitamint, így például a D-vitamint és a bélben élő baktériumok segítségével a K-vitamint a szervezetünk is képes előállítani, a többihez viszont a változatos, egészséges, arányos táplálkozás során juthatunk hozzá. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ezért viszonylag ritka, ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal (a C-vitamin és a B- csoport vitaminjai), melyek a vizelettel ürülnek, ezért naponta elegendő mennyiséget kell bevinnünk belőlük, hogy elkerüljük a hiányukkal fellépő kellemetlen tüneteket.
 

A tél végén, tavasz közeledtével jelentkező tavaszi fáradtságot elsősorban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitaminszint okozhatja.

A jellegzetes tünetek jelentkezésekor (például fáradékonyság, gyengeség, tartós rosszkedv, a fertőzésekre való fokozott fogékonyság, bőrtünetek) ezek pótlásáról külön is gondoskodnunk kell. Jó tudni azt is, hogy egyes élethelyzetek, környezeti hatások, például a fokozott stressz, a lázas betegségek, a műtét utáni lábadozás, a kemény fizikai munka, az alkoholfogyasztás, dohányzás és a fogamzásgátlók szedése fokozza a C-vitamin szükségletet.
 

D-vitamin napfény hatására a bőrben is képződik, ezért érdemes a legelső tavaszi napfényt is kihasználni egy kis sétára, levegőzésre.

Az élelmiszerek közül a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, a búzacsíra lehet a forrása. A C-vitamint legnagyobb mennyiségben a friss zöldségek, gyümölcsök, például a káposzta, brokkoli, karfiol, a zöldpaprika, a spenót, a paradicsom, illetve a citrom, a narancs, a csipkebogyó tartalmazza. Mivel nem mindig tudunk elég friss, vitamindús élelmiszerhez jutni, jó szolgálatot tehetnek az ezekből készített levek, tartósított vagy savanyított termékek is.

Fáradékonyság ellen vitaminokkal

Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom