Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fenntartható táplálkozás alapvető szabályai

2022. 03. 04. 11:02:00 Veress Máté - HillVital

Napjainkban már nem csak azzal kell foglalkozni, hogy milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak az étkezésnek, hanem azzal is, hogy az élelmiszerek előállítása valamint csomagolása milyen teherrel van a környezetre.
 

Előnyös az egészség szempontjából és a környezet szempontjából is ha az étrended nagy részét növényi alapanyagok, vagyis zöldségek, gyümölcsök, gabonák teszik ki. Viszont szerepelnie kell az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak és tejtermékeknek is. A hazai táplálkozási szokások viszont nagyban eltérnek ezektől. Ha mindenki az ajánlást követné, akkor nagyjából harmadával csökkenne az ökológiai lábnyom.
 

Fontos eleme a fenntartható táplálkozásnak az is, hogy helyi és szezonális termékeket válassz. Nemcsak a táplálkozási szempontból van jelentősége ennek, hanem mert a friss és helyi termékek fogyasztásával kíméled a környezetedet.
 

Manapság már nagyon sok táplálkozási étrend van és vannak olyanok amelyek kifejezetten a környezettudatosságra építenek. A kiegyensúlyozott és fenntartható étrend egyike az úgynevezett flexitáriánus étrend. Ez az étrend vegyes és változatos alapanyagokat használ. Nincs tiltott étel, de a húsok mennyiségét csökkenteni kell. Általában más állatok vagy növényi alternatívával szokták helyettesíteni.
 

A cikk végére még néhány hasznos tanács a környezettudatos táplálkozáshoz:
 

-          A táplálékod felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Naponta négyszer ajánlott belőlük enni, és egyszer azért nyersen is.

-          A már említett helyi termékek választása.

-          Csökkentsd az állati eredetű ételek fogyasztását, de viszont fontos a megfelelő fehérjebevitel.

-          Érdemes hetente 2 húsmentes napot beiktatnod.

-          Étkezz változatosan és kerüld a szélsőségeket.

-          Válaszd a környezettudatos csomagolású termékeket.

-          Szüntesd meg vagy csökkentsd minimumra az élelmiszer pazarlást.

Fenntartható táplálkozás.