Nem is gondoltad volna, mennyire egészséges a karfiol fogyasztása!
A karfiol nagyon gazdag C-vitaminban, elég megenni 100 grammot belőle, és ezzel már fedeztük is a napi C-vitamin- szükségletünk 80 %-át.
Segíthet abban is, hogy ne alakuljon ki reumatikus ízületi gyulladás. A karfiolban található hatóanyagok javítják a máj működésének a funkcióit, hogy minél hatékonyabban ki tudja szűrni a mérgező anyagokat a szervezetből. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akár a magas vérnyomást is megelőzhetjük, de a Crohn- betegek diétájában is fontos helye van. Fogyókúrázók számára is rendkívül ajánlott, ugyanis nagyon kalóriaszegény.
A karfiol egy igen jó forrása a kolinnak, amelynek fontos szerepe van az agy fejlődésében. Fogyasztása segíthet a korral járó memóriacsökkenés mérséklésében.
Mivel igen sok rost található meg benne, ezért jótékony hatással van az emésztésre. Ezen felül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, tele van C-vitamminnal, kvercetinnel, fahéjsavval, valamint béta-karotinnal is. Ezeknek köszönhetően igen jó immenőrító hatással is rendelkezik.
Hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez valamint segít a depressziós tünetek kezelésében is.
Fontos megjegyezni viszont, hogy nem ajánlott azoknak a túlzott karfiolfogyasztás, akiknek pajzsmirigy- problémáik vannak.
Egyes - Hollandiában és az Egyesült Államokban végzett - kutatások szerint a karfiol megelőző hatással van egyes rákfajták kialakulására, mint pl.: mellrák, prosztatarák vagy a csontvelőrák.
A karfiol tartalmaz szulforafánt és jelentősen képes javítani az veseműködést és a vérnyomást is. Tehát a karfiol fogyasztása egészségesen tartja az érrendszert.
Ez a nagyszerű zöldség támogatja a szervezetet, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól. Az antioxidánstartalma és a kéntartalmú tápanyagok miatt is annyira hatásos méregtelenítő.