Ezek a kávéfajták sokkal egészségesebbek, mint a klasszikus fekete.
Cikóriakávé: Keverjünk 1 liter forrásban lévő vízbe 3 evőkanálnyi pörkölt cikóriát. Forraljuk néhány percig, és fontos, hogy közben kevergessük, míg a habja elfő. Ha kész, egy kicsit hagyjuk kihűlni, hogy leülepedjen a zacc. Ezt a folyamatot akár fel is gyorsíthatjuk, ha a fazekat hideg vízbe állítjuk. Ha kész vagyunk, öntsük le óvatosan a kávét, vagy egy szűrőn szűrjük át. Fogyaszthatjuk hidegen vagy akár újra melegítve is. Serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését. Ízesíthetjük mézzel, szója- és gabonatejjel vagy akár vaníliával is.
Malátakávé: Ha a malátaport az őrlés előtt megpörkölik, akkor lesz belőle a malátakávé. Nagyon könnyen emészthető ital, nagyon jót tesz a betegeknek, a lábadozóknak, idős embereknek és kisgyerekeknek, de azoknak is, akiknek nincs étvágyuk, mivel nagyon jó energiaforrás. Tartalmaz B2-, B12- vitamint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, és a szívünket is nagyban támogatja. Ha lefekvés előtt isszuk, segít elaludni. Úgy készül, mint a cikóriakávé, édesíthető fahéjjal, vaníliával vagy gabonatejekkel.
Maltózszirup: Úgy készül, hogy a pörkölt és porrá őrölt malátát néhány órára vízben áztatjuk, végül addig főzzük, míg elforr róla a víz nagy része, és az edényünkben csak az édes, sötétbarna szirup marad. Régen gyerekeknek adtak belőle 1-1 evőkanálnyit vérerősítőképpen. Napjainkban édesítésre és ízesítésre használják.
Makk-kávé: A kocsányos és a kocsánytalan tölgyből egyaránt készíthető kávé. A magjuk felhasználható pörkölés, őrölést és főzést követően.