Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gluténmentes liszt? - Mutatjuk a legjobb választásokat!

2023. 07. 26. 09:44:00 hillvital.hu

Egyre több ember van aki glutén érzékenységgel küzd.

 

Nem egyszerű ebben a helyzetben a táplálkozás.

Mindenki nagyon szereti a pékárukat és szerencsére nagyon sok alternatíva van a gluténmentes lisztre.

 

Most megismerheted a legjobb megoldásokat.

A glutén a szervezetben gyulladásos autoimmun reakciót okoz, ezért kell teljesen kiiktatni az étrendből a glutént. A gluténérzékenység legfőbb tünetei a hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger és az emésztőrendszeri problémák.

 

Sajnos a gluténérzékenység nem csupán csak egy gyomorrontás, hanem bélbetegség. A glutén 2 fehérjéből áll a gliadinból és a gluteninből áll. A búza, a rozs és az árpa tartalmazza ezeket a fehérjéket. Ezeket mindenképpen le kell cserélni. A lisztek között nagy különbség lehet mind állagra, és elkészítésre.

 

Nézzük is melyek a legjobb megoldások gluténmentes lisztre.

 

A rizsliszt az egyik legolcsóbb és legkönnyebben elkészíthető liszt. Mivel semleges az íze, ezért jól lehet panírozni is. Alkalmas lehet még a szezám és a kókuszliszt is, ezek viszont hamar pirulnak meg és sokkal ragacsosabbak is.

 

A kókuszlisztből egy kicsit édesebb kenyér és pékáru készíthető. Ehhez viszont mindig több tojásra van szükség. Az útifűmaghéj rendkívül alkalmas sűrítésre, ezért főzelékekben is jó. A lenmagliszt nagyon jó süteményekhez, zsemlékhez. Elég sok vizet felvesz, az íze pedig eléggé intenzív ezért érdemes keverni szezámliszttel vagy rizsliszttel.

 

A gesztenyeliszt is kiváló de inkább a süteményekhez mivel édeskés az íze. Könnyedén kezelhető, ezért nem esik szét. A tápiókaliszt a magas keményítőtartalma miatt lesz alkalmas sűrítésre. Zselékhez illetve pudingokhoz nagyszerű lehet.

 

A burgonyaliszt az egyik legjobb alapanyag a tócsninak, de nagyon finom zsemle készíthető belőle.

 

A kukoricaliszt nagyon könnyen kezelhető és olcsó is. Nagyon jó tésztákat és süteményeket lehet belőle készíteni. A zöld banánból is készítenek lisztet, ez inkább süteményekhez ajánlott. Egy kis mandulaliszttel még finomabb végeredmény várható.

 

A tökmagliszt az egyik legjobb az összes közül. Nagyszerű pogácsák, kenyerek és egyéb pékáruk készíthetőek belőle.
 

 

Miben tér el a gluténmentes liszt használata?

Amikor gluténmentes lisztet használunk sütéshez vagy főzéshez, fontos figyelni a receptek módosítására is, mivel a gluténmentes lisztek más vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, és esetleg más adagolást igényelnek a megfelelő állag és szerkezet eléréséhez.

 

Gluténmentes liszt