Már elkezdődött a gombaszezon, érdemes ezt kihasználni és ilyenkor többet enni a jótékony hatású erdei gombafajtákból. Lássuk miért is!
A gomba élettani hatásai melyekről érdemes tudni:
Kiváló fehérjeforrás: a gombákat fehérjetartalmuk miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk, kiválóan kiegészítik a növényi eredetű táplálékainkat.
Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás: a gombák értékes ásványi sókat, például káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és vitaminokat, főleg D-vitamint, B-vitaminokat, E- és K-vitamint tartalmaznak.
Kiváló ízesítő hatású: a gombák többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak, így számos étel elkészítéséhez felhasználhatóak.
Sokféleképpen elkészíthető: felhasználhatjuk levesnek, salátának, főételként grillezve, pörköltnek, rántva vagy akár mártáshoz, pizzához, húsok ízesítéséhez is.
A gomba jótékony hatásai között megemlíthető az is, hogy segíthet a betegségek megelőzésében, kezelésében is. A népi gyógyászatban már régen ismert és használt gombák hatékonyságát modern klinikai vizsgálatok is igazolták. Számos gombáról bizonyították már, hogy segíthet különböző betegségek megelőzésében, kezelésében.
A rákellenes anyagokat termelő gombák közé tartozik a késői laskagomba, a hasadtlemezű gomba, a lepketapló és sok más taplógomba is. A vargánya kiváló influenzavírusok ellen, az óriás pöfeteg pedig vírus és tumorgátló anyagot tartalmaz. A csiperke rákellenes hatású, különösen mellrák esetén lehet fontos szerepe a megelőzésben. Megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését, ugyanis a magas ösztrogénszint összefüggésben áll a mellrák kialakulásával.
A csiperke gomba hatásai azonban ennyiben nem merülnek ki.
Tápanyagokban gazdag: A csiperkegomba jó forrása több fontos tápanyagnak, beleértve a fehérjét, rostot, vitaminokat (például B-vitaminokat, D-vitamint) és ásványi anyagokat (például szelént, káliumot).
Immunrendszer támogatás: A csiperkegomba néhány olyan vegyületet tartalmaz, mint például béta-glükánok, amelyekről tudomásunk van, hogy támogatják az immunrendszer működését. Ezek a vegyületek segíthetnek fokozni az immunválaszt és védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben.
Antioxidánsok: A csiperkegomba antioxidánsokban gazdag, mint például a C-vitamin és szelén. Az antioxidánsok segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Koleszterinszint szabályozás: A csiperkegomba olyan rostokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Ezen kívül néhány kutatás arra utal, hogy a gomba koleszterincsökkentő hatását tovább erősítheti, ha más diétás változtatásokkal kombinálják.
A gombából készült ételek készítésekor fontos néhány szempontot figyelembe venni:
- Mikor a gombát előkészítjük, csak folyóvízbe mossuk át és csepegtessük le, ne áztassuk be!
- A fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit vagy a gerebengombák, tinóruk esetében a csöves, tüskés részeket.
- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma- és íz anyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.
- Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevés fűszerezéssel jobban kiemelhetőek a gombában természetesen meglévő íz és aromaanyagok.
- A gombaételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
- Kisgyermekeknek hároméves kor alatt nem ajánlott gombát adni!
A laska gomba is kiváló élettani hatásokkal rendelkezik. Mire jó a laskagomba?
Ajánlott szív- és érrendszeri betegségekkel élőknek, mert hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez. Ezek mellett hatékony gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású.
