A hagymafélék többsége baktériumölő hatású. Ismerj meg néhány változatot.
Fokhagyma: Illata jellegzetesen erős, az íze pedig csípős. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- és C-vitamint, és az ásványi anyag-tartalma is jelentős. Megkérdőjelezhetetlen a gyógyhatása: használhatjuk vérnyomáscsökkentőként, bélfertőtlenítésre, de még az emésztés serkentésére is használható.
Vöröshagyma: A legcsípősebb hagymafajta Magyarországon. Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, de van még benne kalcium, kálium, foszfor, vas és nátrium is. Epe- és vizelethajtó hatása is van, szíverősítő és vérnyomáscsökkentő, valamint gyulladáscsökkentő.
Medvehagyma: Levele kiváló C-vitamin-forrás. Hasonlít a fokhagymához mind ízben, mind élettani hatásban. Ajánljuk, hogy fogyasszuk nyersen finomra aprítva!
Lilahagyma: A vöröshagymához kevésbé erős, kicsit édeskés és enyhén csípős ízű. Nagyon jó lehet salátákba és egyéb ételekbe is. Nagyon finom főzve és sütve is. Akár friss zöldségként is fogyasztható. Magas a vitamintartalma és nagyon jó immunrendszer erősító is.
Mogyoróhagyma: Kisebb mint a vöröshagyma. Az íze nem annyira intenzív és kicsit édeskés is. Fokozza a mirigyműködést és szabályozza a májműködést is. Nagyon jó hatással van a szívre, a vérnyomásra és az idegrendszerre is. Ez is kiváló lehet salátákhoz, mártásokhoz és krémekhez is.
Metélőhagyma: Ezt inkább főételekhez használják de csak ízesítésre is alkalmazzák. Nem szabad főzni mert elveszti az ízét és a benne lévő vitaminokat, bár ez szinte mindegyik hagymára és zöldségre vonatkozik. Ne tépd hanem vágd le ollóval mert ilyenkor tovább él a növény. Nagyon gazda C- és A- vitaminban de található benne még vas és kén is. Nagyon jó gyomorerősítő és bélfertőtlenítő.