Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Kapor

HillVital

Sokan csak fűszernövényként tartják számon, azonban többféleképp is felhasználható a kapor!
 

A Kapor népies neve:

Uborkafű, fűszerkapor.

 

A Kapor leírása:

Anethum graveolens, vagy közismert nevén a kapor, egy évelő növény, amelyet gyakran fűszerként használnak a konyhában, valamint gyógynövényként is alkalmazzák. Az Apiaceae családhoz tartozik, és eredetileg az ázsiai és a mediterrán régiókban őshonos, bár manapság számos más területen is termesztik.

 

A kapor növény szárnyalt levelekkel rendelkezik, amelyek vékonyak és apró részekre tagolódnak. Virágai sárgászöldek és ernyőkben helyezkednek el, amelyek hasonlítanak a petrezselyem virágzatára. A növény általában 60–90 centiméter magasra nő, és könnyen felismerhető az enyhe, jellegzetes illatáról.

 

A kapor leveleit és magjait leggyakrabban fűszerként használják, mivel jellegzetes aromát és ízt adnak az ételeknek. Friss vagy szárított formában is elérhetők, és számos konyhai receptben alkalmazzák, különösen halételek, saláták, savanyúságok és szószok ízesítésére.

 

A Kapor felhasználása:

A kapor termései enyhe emésztésserkentő, szélhajtó és görcsoldó tulajdonsággal rendelkeznek. Mára jobbára csak a népi gyógyászatban alkalmazzák a köményhez hasonlóan, így emésztési bántalmak és étvágytalanság esetén, valamint szoptatós anyák tejelválasztásának fokozása céljából. A homeopátiában magas vérnyomás csökkentésében nyújt segítséget. Fűszerként a növény friss hajtásrendszerét használják fel, amikor a magvak még éretlenek. A kapor hatása tehát többféle is lehet. 
 

Tea: A kapor tea elkészítése nagyon egyszerű. 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.
 

Bor: 2 teáskanálnyi összetört kaportermést tegyünk 3 dl víz és 3 dl bor keverékébe, forraljuk fel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Hidegen étkezésekhez fogyasztandó. Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.
 

Fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok – kovászos uborka, savanyú káposzta, tök – elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere. A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője
 

A kapor hatásai

 

A Kapor hatóanyagai:

Karvon főhatóanyagú illóolaj, benne limonén és dillapiol is; furokumarinok és hidroxi-kumarinok.

 

Hogyan gyűjtsük a Kapor gyógynövényt?

A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz