Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Kömény

HillVital

A kömény egy jól ismert fűszernövényünk, amely több gyógyhatással is rendelkezik.

 

A Kömény népies neve:

Konyhakömény, köménymag.

 

A Kömény leírása:

Carum carvi, közismert nevén a kömény, egy kétéves növény, amely az Apiaceae családhoz tartozik. Gyakran használt fűszer és gyógynövény, amelynek apró, ovális alakú, enyhén görbült magjait használják a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. A kömény származási helye Közép-Ázsia és Észak-Európa, de manapság világszerte termesztik.

 

A kömény egy 30-60 cm magasra növő növény, melynek levelei finom metszéssel ellátottak és szárnyasan összetettek. Az apró, fehér vagy rózsaszín virágokat ernyőkben hozza, melyek együtt növekednek a növény tetején. A magok, amelyek a leginkább használt részei a növénynek, hosszúkásak és enyhén görbültek, barnás színűek.

 

A kömény magjai enyhén édes, fűszeres ízűek, amelyet gyakran használnak különféle ételek ízesítésére, például kenyerekbe, levesekbe, húsételekbe és savanyúságokba. Különleges aroma és íz jellemzi, amely különösen jól párosul a különféle fűszerekkel és gyógynövényekkel.

 

A kömény hatása

 

A Kömény felhasználása:

 

A kömény serkenti az emésztőmirigyek működését, szélhajtó és görcsoldó hatású. Felfúvódással és teltségérzettel járó emésztési zavarok, a gyomor-bél traktus és az epehólyag enyhébb görcsös panaszai esetén, valamint a szív és a gyomor ideges panaszai esetén használatos. A népi gyógyászatban emellett szoptatós anyáknak ajánlják a tejelválasztás fokozására. Az illóolajat, mely antibiotikus sajátságokkal rendelkezik, szájvizekben és bőrizgató bedörzsölőszerekben alkalmazzák. A drogot gyakran használják fel pálinka és likőr előállításához, s nem utolsósorban fűszerként, ahol különösen a puffasztó ételek, mint a káposztafélék emészthetőségét javítja.

 

Tea: Összetörünk fél teáskanálnyi köményt, majd leöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel. Negyedóra elteltével leszűrjük, és étkezés előtt fogyasztjuk.

 

Fűszer: Főzelékek, hüvelyesekből készült ételek, saláták ízesítésére használják.

 

A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek. A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását. A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.

 

A Kömény hatóanyagai:

A mag illóolajat (karvont, limonént, karveolt), zsírosolajat, flavonoidokat, fehérjét tartalmaz. A benne található vas segíthet a vérszegénység kezelésében. Emellett nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, görcsoldó is egyben. Nagy mennyiségben tartalmaz továbbá rezet, kalciumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is.

 

Hogyan gyűjtsük a Kömény gyógynövényt?

A növény ikerkaszat termését hasznosítják gyógyászati célokra. Akkor érdemes gyűjteni – júliustól szeptemberig -, amikor a magok barnulni kezdenek, de még nem kemények.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz