Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A mák kiváló köhögéscsillapító és fájdalomcsillapító

hillvital.hu

A mákot gyakran sütéshez használják alapanyagként, azonban felhasználása ettől sokkal szélesebb körű.
 

A Mák népies neve:

Közönséges mák.

 

A Mák leírása:

Papaver somniferum, más néven a mák, a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó évelő virág. Ez a növény számos különböző méretű és színű változatban fordul elő, a hagyományos kertészeti máktól a díszkertekben elterjedt fajtáig. A növény jellegzetességei és tulajdonságai közé tartoznak:

 

Méret és megjelenés: A mák változó méretű lehet, a kisebb, mintegy 30 centiméteres növényektől a nagy, akár 1,5 méter magas példányokig terjedő skálán. A virágok általában nagyok és látványosak, széles körben elterjedt sziromlevelekkel rendelkeznek.

 

Virágzat: A mák virágai általában nagyok és feltűnőek, és a fehértől a rózsaszínig, liláig és vörösig terjedő színskálán változhatnak. A szirmok száma is változatos, de általában 4-6 között van.

 

Levelek: A  levelei zöldek és könnyen felismerhetőek, mélyen hasítottak, vagy lobosak lehetnek.

 

Termés és magvak: A virágokból a hosszú szárú termések, ún. kapszulák fejlődnek, amelyek belső részén a magvak helyezkednek el. Ezek a magvak kicsinyek, szürkés vagy feketés színűek lehetnek.


 

A Mák felhasználása:

A pontos morfintartalomra beállított, egyébként az összes alkaloidot tartalmazó ópium, valamint a belőle nyert készítmények, mint az ópiumtinktúra, ma alárendelt jelentőségűek. Ritkán használatosak erősebb hányás után a belek megnyugtatására, illetve operációk vagy erős fájdalmak esetén fájdalomcsillapítóként. Az ópium mindenekelőtt a tiszta alkaloidok előállításának alapanyaga, amelyeket különféle készítményekben használtak fel. A morfin mindenekelőtt fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású, erősen addiktív.
 

A kodein egymagában nem bír fájdalomcsillapító hatással, de más fájdalomcsillapító hatását erősíti.

 

A mák hatóanyaga a noszkapin nagyszerű köhögéscsillapító szer. A papaverin lazítja a sima izomzatot, ezáltal a gyomor-bél rendszer, az epe- és húgyutak görcseit csillapítja. Ma már történelmi tény, hogy a mákgubóból főzéssel kivont hatóanyagot csecsemőknél köhögés ellen és nyugtatóként használták, ami ingadozó alkaloidtartalma alapján még halálos mérgezésekhez is vezetett. A mi klímánkon a szár is tartalmaz csekély mennyiségben alkaloidokat, és emiatt mérgezőek. Az érett alkaloidmentes magokat élelmiszerként fogyasztják, illetőleg zsíros olajat vonnak ki belőlük, ami kenőcsökben is, de főként étolajként használatos.
 

A mákszem konyhai felhasználása sokrétű, közismert a karácsonyi mákos bejgli, mákos tészta, mákos sütemény stb..

 

Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
 

A mák termése.

 

A Mák hatóanyagai:

A mák termése és a felvágott termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek.

 

Hogyan gyűjtsük a Mák gyógynövényt?

A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, melynek szürete általában a nyár végére esik. A gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz