A málna jótékony hatásainak köszönhetően megállja helyét a gyógynövények között is.
A Málna népies neve:
Himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje.
A Málna leírása:
A málna (Rubus idaeus) egy évelő, lombhullató gyümölcsnövény, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Számos fajtája és keresztezett változata létezik, de általában magasra növő, tüskés szárú bokrokat alkot. A málna termése kis, gömb alakú vagy hosszúkás, színétől függően lehet vörös, sárga vagy fekete.
A málna jellemzően az északi félteke mérsékelt éghajlatú területein honos, de széles körben termesztik világszerte. A növénynek előnyös a jól lecsapolt, laza szerkezetű talaj, amely gazdag humusztartalommal rendelkezik.
A málna virágai fehérek vagy halvány rózsaszínűek, és általában a tavaszi vagy a kora nyári hónapokban nyílnak. A termés érési ideje függ a fajtától és a termesztés helyétől, általában a nyári és őszi hónapokra esik.
A Málna felhasználása:
A levelek cserzőanyag tartalmuk révén a népi gyógyászatban enyhébb hasmenéses megbetegedések kezelésére, a szájüreg és a garat gyulladása ellen öblögetésre, ritkábban pedig krónikus bőrpanaszoknál lemosás céljára használatosak. Újabban teák és ülőfürdők alkotóiként a terhesség utolsó heteiben alkalmazva a szülés megkönnyítésére javasolják, azonban ezt a hatást a beltartalmi anyagok nem magyarázzák. Teakeverékekhez előszeretettel adnak málnalevelet stabilizáló adalékként, mivel a levélfonák szőrzete megakadályozza az összetevők kicsapódását. A szirup gyógyszerek íz- és színjavítására szolgál, hígítva lázcsillapító ital.
Tea: Egy-két teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesíthetjük mézzel vagy cukorral.
Összehúzó hatású szer.
A növényi drogot gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.
A Málna hatóanyagai:
A gyümölcs ásványi anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat és vitaminokat – köztük sok C-vitamint – tartalmaz.
Hogyan gyűjtsük a Málna gyógynövényt?
A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni.
Érdekesség a málnáról:
A málnának elődeink szemében óriási jelentősége volt. Első körben a még gyűjtögető életmódot folytató emberek számára nélkülözhetetlen volt. A középkorban már említést is tesznek róla, mint ismert gyógynövényről, melyet kolostorkertekben már termesztettek és nemesítettek.