Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A naspolya hatásai és felhasználása

hillvital.hu

A naspolya egy igazán hasznos gyógynövény, hiszen rengeteg jótékony hatással rendelkezik, melyeket most bővebben is megismerünk.

 

A Naspolya népies neve:

lasponya, miszpolya

 

A naspolya leírása: 

A naspolya  általában 4-6 méter de ritkább esetekben akár 10 méter magasra is megnőhet. Lombhullató kis termetű fa vagy elágazó bokor. Kérge kezdetben sima, szürkésbarna, később pedig mélyen repedezett, szögletes darabokban lepattogzó. A levált kéreg helyén vörös vagy sárga foltok maradnak. Hajtásait kezdetben sűrű fehér szőr borítja, melyen később tövisek jelennek meg.

 

Virágai májusban nyílnak.

 

Néha egyesével máskor pedig párosával helyezkednek el rövid nyélen, 5 fehér sziromlevéllel és a környező fiatal levelekkel közrefogva. Rengeteg porzólevele van. Öntermékeny. A 2-3 cm hosszú termése  a vacokból fejlődik. Termése halványan barnászöld színű. Később megbarnul, majd az erős fagy puhítja meg. Mivel meleg igényes növénynek számít, ezért Magyarországtól északabbra már nem fordul elő.

 

Naspolya felhasználása:

A csak az első fagyok után, vagy hosszabb tárolási időt követően élvezhető gyümölcsöket régebben nagyon kedvelték. A terméseket bor derítésére használták, de gyógyszerként is jelentős szerepük volt belső vérzések és bélbetegségek kezelésében. Készítményeit a szájüreg és a garat gyulladásai ellen alkalmazták.

 

Vitaminban gazdag gyümölcséből befőttet készítenek, de nyersen is fogyasztják.

 

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták.

 

A Naspolya jótékony hatásai

 

Magas rosttartalom: A naspolya kiváló forrása a rostnak, ami fontos szerepet játszik az emésztés egészségében. A rost segíthet megelőzni a székrekedést és támogatja a bélmozgást.

 

Magas C-vitamin tartalom: A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen, valamint támogatja az immunrendszert.

 

Fitokemikáliák: A naspolya számos fitokemikáliát tartalmaz, például polifenolokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához.

 

Ásványi anyagok: A naspolya jó forrása különböző ásványi anyagoknak, mint például a kálium, amely fontos szerepet játszik az ideg- és izomműködés szabályozásában.

 

Szív egészségére gyakorolt hatás: A naspolya rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, például csökkentheti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Egy tál érett naspolya.

 

Naspolya hatóanyagai:

Cserzőanyagok.

 

Hogyan gyűjtsük a Naspolya gyógynövényt?

A naspolya gyümölcse rendkívül gazdag vitaminokban. Különleges alakú gyümölcse utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik. Kései gyümölcs, azaz késő ősszel érik be, termését október-november elején szüretelhetjük. A gyümölcs íze jellegzetesen édes, kellemes, kissé fanyar, húsa világosbarna, az érett körtéhez hasonlóan képlékeny.

 

Melyik a legjobb naspolya fajta?

A legjobb naspolya fajta kiválasztása függ az adott terület klímájától, a termesztési körülményektől és az egyéni ízlésektől is. Érdemes kipróbálni többféle fajtát, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz