A pasztinák (Patinaca sativa) a kétszikűek osztályába és az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül pedig a zellerfélék családjába tartozik és a sárgarépával van rokonságban.
Már az ókorban is jól ismerték azonban a burgonya megérkezése miatt eléggé háttérbe szorult.
A Pasztinák népies neve:
fehérrépa, peszternák, olaszrépa.
A Pasztinák leírása:
A pasztinák már egész Európában és a mérsékelt övi Ázsiában is nagyon gyakori.
Megtalálható még Észak- és Dél- Amerikában, Afrikának a déli részén, Ausztráliában és Új-Zélandon is.Minden olyan ételben felhasználják amibe petrezselymet is tesznek, csak kevesebb kell belőle mert eléggé édeskés az íze. Nagyon jó a babételekhez a pasztinák. A gyökeréből kinyert anyagokat a likőriparban szokták alkalmazni. A gyökere a keményítőt és fehérjét, valamint pektint is tartalmaz. A levelei alkalmasak főzelék elkészítésére.
A gyökere és a magja is nagyon hasonlít a petrezselyemhez csak édesebb az íze. Nagyobb a tápértéke mint a petrezselyemnek ezért a konzervipar előszeretettel alkalmazza. A gyökere 16-22 cm hosszú lehet.
A Pasztinák hatóanyagai:
Hatóanyagai nagyon hasonlóak a a petrezselyemhez. A gyökeréből készült főzet vizelethajtó, görcsoldó, vese és epekő ellen is nagyszerű lehet. Kiváló rost, valamint B-, és C-vitamin forrás. Magas fehérje és ásványi anyag tartalommal rendelkezik.
A Pasztinák felhasználása:
Minden olyan étel elkészítéséhez használhatjuk, amelybe egyébként petrezselymet használnánk. Édeskés ízt kölcsönöz az ételeknek, azonban arra érdemes odafigyelni vele kapcsolatban, hogy kevesebb is bőven elég belőle. A benne lévő növényi rostoknak köszönhetően élénkíti a bélműködést, valamint csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukor tartalmat is. Illóolaj tartalma vizelethajtó hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően húgyúti fertőzések, vesehomok és vesekő esetén is bevethető.
Érdemes tudni róla, hogy a pasztinák levele nem ehető., sőt egyeseknél már a levél érintése is bőrgyulladást okozhat.