Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Bélszínroló házilag - Így készítsd el!

2023. 07. 17. 10:14:00 hillvital.hu

A boltban lehet ugyan kapni bélszínrolót, de egyrészt drága, másrészt sok olyan összetevőt tartalmazhat, ami esetleg nem kedvez az egészségünknek, mint általában a félkész termékek.

 

A bélszínroló készítés házilag nem igazán bonyolult, így megosztunk egy receptet is, amely alapján elkészíthető.

 

Hozzávalók a bélszínroló recepthez (4 személyre):

- 40 dkg marhahús (darált)

- 20 dkg marhabélszín (darált)

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 tojás

-

- fehérbors (őrölt)

- 10 dkg zsemlemorzsa

- kókuszolaj a  sütéshez
 

Elkészítés:
 

Alaposan keverjük össze a kétféle darált húst. A hagymát nagyon apróra vágjuk össze, majd dinszteljük meg kevés olajon. Préseljük ki a fokhagymát fokhagymanyomón, majd adjuk hozzá mindkettőt a húshoz. Fűszerezzük sóval, borssal. Ezután vizes kézzel formáljunk kis hengereket belőle. Arra számítsunk, hogy sütés közben a felére fog sülni. A kis hengereket forgassuk meg zsemlemorzsában, majd kókuszolajban közepes lángon aranybarnára süssük meg! Ha kisült, papírtörlőre kiszedjük, és már tálalhatjuk is a főzelék vagy saláta mellé.

 

Egészségügyi szempontok alapján érdemes figyelembe venni néhány fontos tényezőt a bélszínrolóval kapcsolatban:

 

Tápanyagtartalom: A bélszínroló gazdag fehérjében, vasban, cinkben és B-vitaminokban, például B12-vitaminban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok fontosak az egészséges vérképzéshez, az immunrendszer erősítéséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 

Magas fehérjetartalom: A bélszínroló jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, ami hozzájárulhat az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik aktív életmódot folytatnak, sportolnak vagy izomzatukat szeretnék erősíteni.

 

Alacsony zsírtartalom: A bélszínroló viszonylag alacsony zsírtartalommal rendelkezik, különösen ha a zsír levágása előtt megfelelően elkészítik. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek, akik szeretnék csökkenteni a zsírbevitelüket, egészségesen élvezhessék ezt az ételt.

 

Koleszterin és telített zsírsavak: Fontos megjegyezni, hogy a bélszínrolóban található hús magas koleszterin- és telített zsírsavtartalommal rendelkezik. Azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük vagy szív- és érrendszeri problémáik vannak, érdemes korlátozniuk a bélszínroló fogyasztását.

 

Előkészítési módok: Az egészségügyi szempontból fontos a bélszínroló elkészítésének módja is. A sütés vagy a grillezés egészségesebb lehetőségek, mivel kevesebb zsiradékot igényelnek, mint például a serpenyőben történő pirítás vagy a rántott változat. Fontos azonban, hogy a húst megfelelő hőmérsékleten és időtartamig süssük, hogy elkerüljük a baktériumok túlélését és a fertőzést.

 

Mértékletesség: Ahogy minden étellel kapcsolatban, a bélszínrolóval is fontos a mértékletesség. Bár az egészséges tápanyagokban gazdag, túlzott mennyiségben fogyasztva növelheti a kalória- és zsírbevitelt. Ez különösen fontos, ha valaki fogyókúrázik vagy súlyproblémái vannak.

Házilag készített bélszínrolók a tányéron.