Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hibiszkusz tea negatív hatásai: Fontos tudnivalók a fogyasztás előtt

2024. 09. 19. 12:26:00 HillVital

A hibiszkusz tea néhány negatív hatásai vagy inkább ezekben a helyzetekben nem érdemes inni. 

De először nézzük is meg, hogy mire jó a hibiszkusz tea, milyen pozitív hatásai vannak, mivel ez egy gyógynövény.
 

A hibiszkusz tea fogyasztásával csökken az ösztrogénszint. Ha valaki fogamzásgátlót szed, ne fogyasszon hibiszkusz teát. Mivel a hibiszkusz tea csökkenti az ösztrogénszintet, ebből következik, hogy fogyasztásával csökkenthető a termékenység.
 

Ha valaki gyermeket tervez, a hibiszkusz virág tea hatásai miatt fogyasztását mellőzze. Tehát ezek lennének a hibiszkusz tea káros hatásai. Egy kicsit erős a megfogalmazás, hogy káros, inkább vannak mellékhatásai egyes esetekben.
 

 

A hibiszkusz tea mire jó, kinek ajánlott fogyasztása?

A hibiszkusz tea hatása több területen is megnyilvánul, vérnyomáscsökkentő, kitágíthatja az ereket. Ezért alacsony vérnyomásban szenvedők, illetve vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett sem tanácsos hibiszkusz teát fogyasztani. A hibiszkusz tea mellékhatásai között jelentkezhet hallucináció, ezért lehetnek olyanok, akik kábultnak vagy részegesnek érezhetik magukat a fogyasztása után. Ezért óvatosnak kell lenni gépkocsivezetőknek, miután hibiszkusz teát ittak. A kutatások szerint a hibiszkusz tea hatással van a bőrben és az agyban lévő rákos sejtekre is. Ezért ha kemoterápiával kezelnek valakit, ne fogyasszon hibiszkusz teát, mivel az a rákra ható gyógyszerekkel együtt komplikációhoz vezethet. Bár az egy másik kérdés, hogy a kemoterápia egyáltalán szükséges-e…
 


Önmagában a hibiszkusz mire jó?

A hibiszkusz jótékony hatásai között a következők említhetőek meg:

  • Vérnyomáscsökkentő hatás

  • Stresszoldó hatás

  • Fájdalomcsillapító hatás

  • Antioxidáns hatás

  • Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen

  • Csökkenti a vércukorszintet

  • Gyulladáscsökkentő hatás

  • Jó hatással van az emésztésre


A hibiszkusz hatása, amely miatt érdemes fogyasztása.

Aki magas vérnyomással küzd annak ajánlott a hibiszkusz tea. Az antioxidáns hatásának köszönhetően csökkenti a rossz koleszterinszintet. Segít a májbetegségek kezelését. Rendkívüli C-vitamin forrás a hibiszkusz tea, fokozza az immunrendszer működését valamint gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Fontos azonban, hogy magas vérnyomás esetén, főleg ha orvosi kezelés alatt állunk, akkor kikérjük háziorvosunk véleményét!

Regenerálja a bőrt az izmokat és az ízületeket. 

A hibiszkusz tea hatásai segítenek helyreállítja a hormonháztartást, segít csökkenteni a menstruációs fájdalmakat valamint a többi tünetet is csökkenti mint a depresszió, túlevés, hangulatingadozás.
Nagyon jó antidepresszáns hatással rendelkezik. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban valamint tartalmaz flavonoidokat is. A rendszeres fogyasztása megnyugtatja az idegrendszert, segít csökkenteni a szorongást és a depressziót. Nagyon jó hangulata lesz tőle az embernek.


Fogyókúra esetén a legjobb megoldás lehet a hibiszkusz.

Rendszeresen érdemes hibiszkusz teát fogyasztani, ugyanis segít csökkenteni a keményítő és a szénhidrát felszívódását. A hibiszkusz teát érdemes különbözőképpen elkészíteni. Ahhoz, hogy a legtöbb C-vitamint kitudjuk belőle nyerni, mindenképpen áztatni kell. Ha több antioxidánst szeretnénk belőle kinyerni, akkor inkább forrázni kell. Tehát a hibiszkusz gyógyhatása pozitív csak van néhány eset amikor nem ajánlott a fogyasztása.

 

De mégis mennyi a hibiszkusz tea napi adagja?

A hibiszkusz teát naponta maximum 2 csészével ajánlott fogyasztani, amit maximum 1 hónapig érdemes folytatni. Ezt követően javasolt szünetet tartani.

 

A hibiszkusz tea elkészítése

A hibiszkusz tea főzése igazán egyszerű

  1. Forrázzunk fel 1-2 liter vizet.

  2. Adjunk hozzá 2-3 teáskanálnyi szárított hibiszkusz virágot a forró vízhez.

  3. Fedjük le és hagyjuk állni 5-10 percig.

  4. Szűrjük le a virágokat, és adjunk hozzá mézet, citromot, vagy más ízesítőt, ha szeretnénk.

  5. A hibiszkusz tea készen is van, és már ihatjuk is.

 

Miből készül a hibiszkusz tea?

A hibiszkusz tea a Hibiscus sabdariffa növény szárított virágából készül. A virágok színe vörösesbordó vagy vörös, és szárítva használják teaként. A hibiszkusz tea íze savanykás, enyhén édeskés, és nagyon hasonlít a vörösbor ízére.

Egy érdekesség még, hogy a hibiszkusz teát lehet kombinálni a csipkebogyóval is. A csipkebogyó hibiszkusz tea hatása nagyszerű az immunrendszerre valamint nagyszerű vérnyomáscsökkentő is valamint érrendszeri problémákra is hatásos lehet.

 

Melyik hibiszkusz jó teának?

A hibiszkusz teának leggyakrabban használt fajtája a Hibiscus sabdariffa. Ez a fajta különösen népszerű, mivel virágszirmai gazdagok savas, gyümölcsös ízben, ami frissítő teát eredményez. Emellett ismert gyógyhatásairól, például antioxidáns és vérnyomáscsökkentő tulajdonságairól is.

A Hibiscus sabdariffa mellett néhány más hibiszkuszfajta is alkalmas teafőzésre, bár kevésbé elterjedtek:

 

Hibiscus rosa-sinensis (Kerti hibiszkusz vagy kínai hibiszkusz): Bár leginkább dísznövényként ismert, virágait néha használják teákhoz. Az íze azonban kevésbé savanykás, és az egészségügyi előnyei nem olyan jól dokumentáltak, mint a Hibiscus sabdariffa esetében. Ennek ellenére fogyasztható, de nem olyan gyakran használják teához.

 

Hibiscus acetosella: Ezt a fajt szintén fogyasztják bizonyos területeken. Hasonló íze van, mint a Hibiscus sabdariffának, de nem annyira elterjedt.

 

Hibiscus cannabinus (kenaf): Ez egy rostnövény, de helyenként teafőzéshez is használják. Az íze enyhébb, mint a sabdariffáé.

 

Hibiscus moscheutos (mocsári hibiszkusz) főként dísznövényként ismert, és nem használják széles körben teafőzésre. Bár a virágai látványosak és nagyok, a Hibiscus moscheutos nem rendelkezik azokkal a jellemzőkkel, amelyek a Hibiscus sabdariffát alkalmassá teszik teának, mint például a kellemesen savanykás íz vagy a jól dokumentált egészségügyi előnyök. Bár készíthető mocsári hibiszkusz tea, ez nem jellemző.

 

Hibiszkusz teát itt tudsz rendelni!   Nálunk csakis a legjobb minőségű szárítmányt találod meg. A hibiszkuszban található flavonoidok hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A szívinfarktus és a magas vérnyomás megelőzésében is segíthet. A flavonoid tartalmának köszönhetően részt vesz a szabad gyökök legyőzésében. Ingyenes és gyors szállítás valamint 30 nap pénzvisszafizetési garanciát is adunk. 

Hibiszkusz tea vélemények:

 



"Magas vérnyomásomra és a keringési problémámra használom. Nagyon megvagyok vele elégedve. Ajánlom mindenkinek."

Zsuzsa

"Keresgéltem a neten hibiszkuszteát, mert egy kedves barátnőm megkínált ezzel a teával és nagyon ízlett, be kellett nekem is szerezni, így akadtam rá erre az oldalra, megrendeltem, nagyon gyorsan megjött, nem csalódtam, köszönöm ezúton is."

Az elkészített hibiszkusz tea.

Mit érdemes tudni a kandírozott hibiszkuszról?

Kandírozott hibiszkusz hozzáadása ételekhez vagy italokhoz többféle hatással lehet. Először is, ízében édeskés és kissé savanykás, így gazdagíthatja az étel vagy ital ízét. Emellett a hibiszkuszvirágok jellegzetes színükkel is hozzájárulhatnak az ételek vagy italok vonzó megjelenéséhez. A kandírozott hibiszkusz hatása azonban nem csak ízben, hanem az egészség szempontjából is megnyilvánul. A hibiszkuszvirágokban található antioxidánsok és vitaminok, például a C-vitamin, jótékony hatással lehetnek az immunrendszerre és általános egészségi állapotra.