A játékszabályok egyszerűek, csupán meg kell találnod a most következő cikkben egy kérdésre a választ amit aztán kommentben meg kell írnod a nyereményjáték Facebook posztja alá.
ITT találod ennek a nyereményjátéknak a Facebook posztját.
Sorsolás 2022.09.19.-én lesz a facebook oldalon és a facebook csoportban játszók és persze helyes választ adók között. A nyertest nyilvános facebook posztban értesítjük, valamint ezen az oldalon is ki lesz írva a neve miután vége a játéknak.
A sorsolás megtörtént. Gratulálunk a szerencsés nyertesnek: Bodnárné Vasas Zsuzsanna
Most pedig jöjjön a játék!
Jól olvasd át a cikket!
A kérdés a következő: Mit jelent a hidegen sajtolás?
Érdemes először leszögezni, hogy a hidegen sajtolt olaj a leghatásosabb a szervezet számára. Nézzük is meg, hogy mi is az a hidegen sajtolás. Többféle eljárás alkalmazásával nyerhető ki a növényekből az olaj. A hidegen sajtolás a legismertebb és persze a legjobb is napjainkban. Ezáltal kapjuk meg a legtermészetesebb és legegészségesebb terméket. De mitől is annyira egészségesek a hidegen sajtolt olajok? Nézzük meg!
A hidegsajtolás előtt a növény magvait először alaposan megtisztítják és kiszárítják, de úgy, hogy nem érintkeznek semmiféle hozzáadott mesterséges anyaggal. Tehát a lehető legtermészetesebb kezelés után kerülnek bele a présgépbe, és az az érdekesség, hogy eddig a pontig semmit nem veszítenek az értékes anyagaikból. Ez szerencsére így is marad, mivel a magokat nem aprítják vagy darálják le és ami fontos, hogy nem kevernek hozzá adalékot sem. A pirítás nagyobb olajhozamot eredményezhet, viszont itt ez sem történik meg, mivel akkor romlana a minőség. A magas hőmérséklet az ami sok tápanyagot és vitamint elpusztít.
A hidegsajtolásnál viszont egész végig 40 Celsius fok alatti hőmérsékleten tartják az alapanyagokat, mivel így szinte minden értékes tápanyag és összetevő képes túlélni a folyamatot. Sok helyen arra is ügyelnek, hogy a sajtolás után a présgépből kifolyó olajat ne szűrjék le semmilyen eszközzel, hanem hagyják a leülepedni a benne található magdarabkákat. Így még kíméletesebb a folyamat és a végtermék is a legnagyobb beltartalmi értékekkel fog rendelkezni. Tehát hidegen sajtolás lényege az, hogy a magok olajtartalmát hőkezelés nélkül, kizárólag mechanikus úton, adalékanyag hozzáadásának elkerülésével préselik ki.
A hidegsajtolás folyamata sokkal időigényesebb mint a meleg sajtolás és kevesebb olajat is ad. Ezért számít drágábbnak a hidegen sajtolt olaj, viszont a minőség szempontjából hatalmas a különbség. Megéri az egészségedre rákölteni a plusz összeget. A hidegen sajtolt olaj nagyon sokat tehet hozzá az életminőség javításához. Nem is meglepő, hogy az orvosok és a szakemberek sem csupán konyhai kiegészítőként tekintenek a hidegen sajtolt olajra, hanem ajánlják a fogyasztását reggel éhgyomorra.