Mi köze a húslevesnek az ízületi fájdalmakhoz és a rákhoz?
A statisztikákat tekintve Magyarország meglehetősen "leveses" nemzet. A levesnek nagyon sok haszna van, hiszen mivel nem csak laktatós, könnyen emészthető táplálék, de ugyanakkor folyadék forrás egyszerre. Viszont, ha nem jól készíted ezeket a húsos leveseket, akkor bizony komoly árnyoldalai vannak, aminek nem ma, hanem 10-20 év múlva fogod "meginni a levét".
Nálatok is családi hagyomány a húsleves? A statisztikákat tekintve Magyarország meglehetősen „leveses" nemzet. A levesnek nagyon sok haszna van, hiszen - mivel nem csak laktatós-, könnyen emészthető táplálék, ugyanakkor folyadékforrás egyszerre. Főleg Magyarországon rengeteg ilyen „egytálétel" van, hiszen egy jó tányér babgulyás mellé kinek kell rántott hús, nem igaz?
Viszont, ha nem jól készíted ezeket a húsos leveseket, akkor bizony komoly árnyoldalai vannak, aminek nem ma, hanem 10-20 év múlva fogod „meginni a levét", viszont az már nem lesz annyira finom...
Nézzük is, hogy mi a húsleves, az ízületi betegségek és a rák összefüggése
Bármilyen húst is főzöl, tudnod kell, hogy főzés közben a hús különböző vegyületeket (Pl.: az állattenyésztés során használt vegyszerek, gyógyszerek, húgysav, stb.) ereszt. Ezekre az anyagokra a szervezetnek nemhogy nincs szüksége, de inkább káros. Terhelik a májat, a vesét és savasítja a testet, ezért hosszú távon egyenes út az ízületi-, derék-, váll- és különböző más fájdalmak, bőrproblémák vagy a daganatos megbetegedések kialakulásához.
A probléma ott kezdődik, hogy a húst és az összes összetevőt együtt főzöd meg, benne az összes tápanyaggal ugyan, de a káros vegyületekkel együtt.
Mit tegyél?
A legegyszerűbb, ha előfőzöd a húst, majd annak leöntöd a levét, és újra odateszed egy fazék tiszta vízben a zöldségekkel. Sokan azt mondják, hogy „De hát attól olyan finom, hogy összefő". Ezzel nem tudok vitatkozni, viszont táplálkozáskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy mi az, ami a testünknek is kedvez.
Érdekes, hogy számtalan kultúra van (pl.: Közel-Keleten), ahol alapvető, hogy a főtt hús levél leöntik, hiszen tudják, hogy káros, és most már Te is tudod.
Óvd családod egészséget, és a következő húsleves, már egészségesen készüljön!
Budai Péter - természetgyógyász