A kávét jótékony hatásai miatt már régóta ismerik, azonban most megnézzük, hogy mik is ezek a jótékony hatások.
A kávé jelentős mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz.
Laboratóriumi vizsgálatokban a klorogénsavak antioxidáns hatásúak, azonban az kérdéses, hogy elfogyasztásakor megmarad ez a hatás. A koffein a bélcsatornából igen gyorsan felszívódik, és így hamar eljut a szervezet minden pontjára. A kávéfogyasztás hatását azonban könnyedén befolyásolhatja az ital koffeintartalma, a kávészemek minősége illetve az elkészítés módja is.
Milyen hatással van a szervezetünkre a kávézás?
Több tanulmány is kimutatta, hogy a napi legalább négy-hat csésze kávé elfogyasztása kb. egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának a kialakulását. A vizsgálatok többségéből kiderül, hogy a koffeinmentes kávénak is ilyen hatása van, azonban jóval gyengébb.
Más vizsgálatokból az is kiderül, hogy a legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása férfiaknál a rákövetkező tíz év során 40−60%-kal csökkentette a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét.
A nők hosszú távú kávéivására vonatkozóan viszont ellentmondó tapasztalatokat hoztak. Azoknál a nőknél, akik menopauza után hormonpótló kezelésben részesültek, a koffein nem nyújtott védelmet a Parkinson-kór kialakulása ellen, ami arra utal, hogy az ösztrogén hormon megváltoztathatja a koffein hatását.
A krónikus májgyulladás következménye lehet hosszabb távon többek között a májzsugorodás, a cirrózis, amely a májsejtek folyamatos pusztulásával, a máj működésének romlásával és más szövődményekkel, nem ritkán a máj rosszindulatú daganatával jár együtt. Jelentős számú vizsgálat kimutatta, hogy a rendszeres kávéivás csökkenti a cirrózis és a vele összefüggő halálozás kockázatát.
Érdemes még tudni róla, hogy bár a klinikai vizsgálatok során vérnyomásemelő hatásúnak találták, nincs rá bizonyíték, hogy növelné a szív-és érrendszeri megbetegedések előfordulásának a számát.
A megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel mellett a naponta három csészényi kávé elfogyasztása csökkentheti a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések kockázatát.