Néhány hasznos tipp és praktika, melyek segítségével mi magunk is készíthetünk karácsonyfadíszeket.
Habkarika
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor (nyírfacukorból)
- pár csepp citromlé
- díszítéshez nádcukor
- nyomózsák vagy az egyik sarkán kivágott zacskó. (A fenti mennyiségből kb. 50 darab karikánk lesz.)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket gépi habverővel verjük kemény habbá, majd adagoljuk hozzá apránként a porcukrot. Hogy a hab lazább legyen, adhatunk hozzá pár csepp citromlevet is. Töltsük a kész masszát nyomózsákba vagy egy vastagabb zacskóba, aminek lyukat vágunk az egyik sarkára, miután beletöltöttük a habot. Sütőpapírral bélelt tepsire köröket nyomunk a masszából egymás mellé, ízlés szerint kevés nádcukorral megszórhatjuk díszítésként. A sütőt előmelegítjük 40-50 fokra, majd kb. 1,5-2 órán át szárítjuk a karikákat. Hogy ne égjenek meg, a sütő ajtaját résnyire kinyithatjuk. Rafiával vagy ezüstfonállal a fára akasztjuk.
Diódíszek
Készítsünk díszeket dióból!
A legegyszerűbb variáció, ha a diót arany vagy ezüst színű alufóliába tekerjük, majd az egyik végén szaloncukor-akasztót szúrunk a fóliába. De egyedi diódíszt készíthetünk egy hosszabb darab színes alumíniumdrót segítségével is. Szükség lesz egy fogóra, amivel spirál alakban a huzalt az egész dió köré tekerjük. A két végén a drótot visszahajlítjuk, s az egyik végére akasztót szúrunk.
Vagy az egész diókat arany vagy ezüst színű festékszóró spray segítségével befújhatjuk, a végébe egy pici szöget ütünk, s már akaszthatjuk is a fára.
Szárított gyümölcskarikák
Készíthetjük citromból, narancsból vagy grapefruitból is. A gyümölcsöket héjastól vágjuk nagyon vékonya karikákra, s hagyjuk meleg helyen pár napig száradni. Keresztben szeljük, mert úgy sokkal látványosabb. Ha már teljesen kiszáradtak, óvatosan lyukasszuk át egy tűvel, s fűzzünk át rajtuk rafiát vagy fonalat. Jól fognak mutatni a fán.
Popcorn
A pattogatott kukoricát mindenki el tudja otthon készíteni. Ezután csak annyit kell tennünk, hogy egy erős cérnára felfűzzük. A kukoricákat be is lehet festeni különböző színűekre. A felfűzésnél tetszőlegesen lehet variálni a színeket.
Mézeskalács
Ez egy klasszikusnak számít. Nagyszerű receptek közül lehet választani, bármilyen mézeskalácsot el lehet készíteni. Arra kell figyelni, hogy a sütésnél mindegyiken legyen egy lyuk, hogy fel lehessen fűzni őket. Érdemes ezeket a díszeket néhány napig állni hagyni, hogy normálisan kiszáradjanak. Ezután már fel is lehet akasztani a fára.
Gumicukor
Ha mutatás dísz kellene a fára, akkor akár gumicukorból is lehet készíteni díszt. Szerencsére rengeteg színű és formájú gumicukrot lehet vásárolni. Ezeket csak fel kell fűzni egy cérnára és fel kell tenni a karácsonyfára. Nagyszerű látványt nyújtanak a fán lévő gumicukrok és persze el lehet fogyasztani is őket.