A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag.
A kalcium az élő szervezet számára szinte nélkülözhetetlen. Minden sejtnek és szövetnek szüksége van rá. Nagyon fontos szerepet játszik a csontok szilárdságának a biztosításában, a véralvadásban, a hormontermelésben, valamint az idegek és izmok ingerelhetőségében, és az izom összehúzódásában.
Továbbá szintén fontos szerepet játszik a B12 vitamin felszívódásában és a magas vérnyomás szabályozásában. Eidemiológiai vizsgálatok szerint a kalcium megfelelő mennyiségben való bevitele segít az elhízás megelőzésében. A kalcium felszívódása átlagosan mindössze 20 és 40% között mozog, és sok különböző tényező befolyásolja. A szervezetben való hasznosulását elősegíti a D-vitamin, tejcukor, valamint a rendszeres testmozgás is.
Mit együnk, ha szervezetünknek kalciumra van szüksége?
A kalcium hiánya gyermekkorban komoly károkat okozhat a csontok fejlődésében, felnőtteknél pedig csontritkuláshoz, vagy könnyen bekövetkező csonttöréshez, izomfájdalmakhoz vezethet. Emellett még idegrendszerünkre is kihatással lehet.
Tehát nagyon fontos, hogy figyeljünk a napi kalcium bevitelünkre. Szoptatás idején, illetve idős emberek esetében különösen ügyelni kell rá, hogy elegendő kalcium jusson a szervezetbe. Idősebb korban ugyanis a csontok pusztulása nagyobb mértékű, mint a termelődésük. A legtöbb kalciumot a kelkáposztában és a brokkoliban találhatod meg. Emellett a szója, a fejtett bab, és a füge is gazdag kalciumban.
Azonban, ha nem vagyunk a zöldségek és gyümölcsök nagy rajongói, akkor sincs ok az aggodalomra. Most megmutatunk nektek egy pár könnyen és gyorsan elkészíthető kalciumdús harapnivalót:
- A parmezán sajt kiváló kalciumforrás. Egy teljes kiőrlésű baguette-re tegyünk pár szelet sajtot és néhány karika paradicsomot, majd helyezzük be néhány percre a sütőbe, és kész is van finom, és egészséges meleg szendvicsünk.
- Pároljuk meg a brokkolit, és mártogassuk hummus-ba! A hummus egy krémes arab étel, amely többek között csicseriborsó, olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készül.