Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyon finom és egészséges bejgli recept

2022. 11. 12. 13:28:00 hillvital.hu

A bejgli egy megszokott és igen közkedvelt karácsonyi étel, melyet sok háztartásban készítenek el, illetve fogyasztanak. Azt azonban gondoltad volna, hogy a bejgli egészségesen is elkészíthető?

Nézzük is az egészséges bejgli receptjét.
 

Hozzávalók az isteni bejgli recepthez:
 

Tészta:
 

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

25 dkg kókuszzsír  

2 dkg élesztő

2 db házi tojás

1 pohár natúr joghurt

3 evőkanál méz (xilit, eritrit)

1 tojás a kenéshez
 

Töltelék:

 

30 dkg mák

30 dkg dió

20 dkg xilit (eritrit)

1-1 dl mandulatej

citromhéj

mazsola
 

A teljes kiőrlésű bejgli elkészítése:

Előbb a tésztát készítjük el. Egy tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A kókuszzsírt (vagy vajat) elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet (vagy más természetes édesítőt), az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk, és félretesszük kelni.
 

Míg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot vagy a diót a természetes édesítővel összekeverjük, belereszeljük a citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzáadjuk. Végül forró tejet öntünk hozzá, hogy kenhető, krémesebb állagot kapjunk, Van, aki kicsit lassú tűzön összeszotyogtatja. Vigyázzunk a tejjel, ne adjunk hozzá túl sokat, mert folyós lesz a töltelék.
 

Ezután a megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.

 

Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát még pihentetjük.
 

Majd megkenjük a tojásfehérjével is, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

 

A diétás bejgli készítéséhez számos alternatív alapanyagot lehet használni, hogy csökkentsük a kalória- és szénhidráttartalmat, valamint a cukortartalmat

Egészséges karácsonyi bejgli.