A karambola gyümölcs csillaggyümölcs néven is ismerős lehet.
A csillaggyümölcs név onnan ered, hogy ha középen kettévágjuk, egy ötágú csillag alakú formát kapunk belőle. A karambola gyümölcs népszerűsége egyre inkább terjedőben van. Íze a szilva, ananász és citrom kombinációjára emlékeztet, azonban egyeseknek inkább a papaya, narancs és grapefruit kombinációját idézi.
A csillaggyümölcs teljes egészében fogyasztható. Puha héja van, amely éretlenül zöld színű, majd mikor megérik akkor aranysárgára vált át.
A karambola tápértéke:
Tápanyagok | Mennyiség |
Kalória | 40 |
Összetett zsír | 0 g |
Telített zsír | 0 g |
C-vitamin | 45% |
A-vitamin | 15% |
Kalcium | 0% |
Vas | 2% |
Koleszterin | 0 mg |
Nátrium | 0 mg |
Összetett szénhidrát | 10 g |
Diétás rostok | 3 g |
Cukrok | 7 g |
Fehérje | 1 g |
Mire is használható a csillaggyümölcs?
Székrekedés megelőzésére illetve megszüntetésére
Koleszterin csökkentésre
Másnaposság kezelésére
Fáradt szemek kezelésére
Szoptató anyák esetében, a tejmennyiség növelésére
Napszúrás, hányinger, gyomorrontás, meghűlés és influenza kezelésére
Segít a fogyásban
A csillaggyümölcs felhasználása
A csillagyümölcsöt Európában főleg szeletekre vágva gyümölcssalátákból vagy hidegtálak díszítőjeként ismerhetjük. Ázsiában azonban már más a helyzet. Gyengén megsózva kiváló szomjoltó, azonban megcukrozva nyersen vagy főve, kandírozva vagy zseléként is fogyasztják. A leve savanykás jelleget kölcsönös a koktéloknak.
Készíthetünk belőle egyszerű kompótot
Hozzávalók (6 főre):
225g eritrit
240ml frissen facsart narancslé
240ml víz
3db csillaggyümölcs
4 mangó
1 evőkanál
4 db mangó
Rakjunk fel a tűzre egy kisebb lábost (ne alumínium legyen), tegyük bele az eritritet, a narancslevet, a vizet, és kavargassuk rövid ideig. A csillaggyümölcsöt hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd a szárait kisebb lángon forraljuk össze a többi hozzávalóval, amíg egy sűrűbb szirupot nem kapunk. Ezután a gyümölcs szárait vegyük ki a szirupból, majd a felszeletelt csillaggyümölcsöt is tegyük a lábosba, és pároljuk addig, míg megpuhul. Helyezzük bele a felvágott mangót, és 4 percig forraljuk össze a többi gyümölccsel. Miután összeforrtak, egy kanállal szedjük ki a gyümölcsöket a lábosból, és az így kapott szirupot egy szitán keresztül töltsük át egy hőálló edénybe. Hűtsük szobahőmérsékletűre, majd végül helyezzük a hűtőszekrénybe.