Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A keresztallergia kiváltó okai

2022. 11. 28. 11:22:00 hillvital.hu

A keresztallergia kiváltó okai mögött több dolog állhat. A keresztreakció azt jelenti, hogy a személy elfogyaszt bizonyos zöldséget, gyümölcsöt, és ugyanolyan tüneteket tapasztal, mintha az allergénnel találkozott volna. 

A keresztallergia hátterében általában a kémiai anyagok szerkezete áll vagyis azoknak a hasonlósága. Ebben az esetben nagyon kicsi a különbség a két anyag között és a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük főleg akkor ha már az egyik anyagra érzékeny.

 

Nagyon sok esetben a keresztallergia folyamatát tévesen szokták értelmezni. Az egész egy helyi gyulladás következménye ami nyálkahártya duzzanattal és viszketéssel is jár. A keresztallergia során a szájüregben lép fel az allergiás tünet. A szájüregben nagyon kellemetlen viszketés alakul ki, nyelvduzzanat és hasi görcsök is létrejöhetnek. A keresztallergia egy eléggé ritka jelenség, az allergiások mintegy 5-10 százalékánál fordul elő csupán.

Nyilván az egyik legjobb módja a keresztallergia legyőzésének, hogy a tüneteket okozó ételeket nem szabad fogyasztani. Mivel a görögdinnye az egyik leggyakoribb keresztallergiás étel, ezért sokan nem mondanak le róla mivel egészséges és finom egy gyümölcs. Ilyenkor lehet a legjobb megoldás az immunterápia. Ez a kezelés hatékonyan alkalmazható az allergiások számára. Nagyon fontos a kezelés eredményességéhez, hogy az allergén tüneteket már a növények virágzásakor megfigyeld, hogy időben el tudd kezdeni a terápiát.

 

Nézzük meg, hogy az egyes allergének mivel kerülhetnek keresztreakcióba:
 

Fekete üröm: petrezselyem, paradicsom, sárgarépa, kömény, kapor, koriander, kamilla, uborka, bazsalikom, oregánó, zeller

Parlagfű: sárga –és görögdinnye, banán, dió, gyömbér, cukkini, fahéj, kamilla

Nyírfa: mandula, mogyoró, sárgarépa, zeller, burgonya, sárga- és őszibarack

Fűfélék: sárga- és görögdinnye, narancs, paradicsom, mogyoró

Virágpor: kivi, mandula, ánizs

Háziporatka: rákfélék

Diófélék: búza, mák, rozs, mogyoró, szezámmag

Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, kivi, citrusfélék

 

A keresztreakciókat kiváltó növényi fehérjék sok esetben hőkezelésre szétbomlanak. Tehát csak nyersen okoznak allergiás tüneteket.
 

A keresztallergia kiváltó okai