A köménymag számos gyógyító hatása mellett, a konyhában is rendkívül széles körben használatos.
Kevés olyan fűszerünk van, amelyet ilyen sokféle étel fűszerezésére használhatunk. Ha kíváncsi vagy milyen ételekre gondoltunk, olvasd tovább a cikket!
A köménymag egy olyan fűszer, amely az ételbe belefőzve is kifejti jótékony hatását.
Fűszerként a következő ételekbe ajánljuk:
Levesek közül nyilván a köménymagleves, gulyásleves, frankfurti leves, tojásleves. A káposztás ételeket és a hüvelyeseket is bátran fűszerezhetjük köménymaggal.
A burgonyás ételek, saláták, köretek is remek kiegészítője lehet. A húsok közül elsősorban a liba-, kacsa-, sertés- és marhasültek fűszere. De pörköltféléket és ragukat is ízesíthetünk köménnyel, valamint a körözöttnek, káposztasalátának, párolt káposztának is klasszikus hozzávalója. Aki szereti, sós sütemények, péksütemények, pogácsák tetejét megszórhatja köménymaggal.
A köménymag nemcsak ízével járul hozzá a remek fogásokhoz, de használatával a kellemetlen, puffadásos tüneteket is elkerülhetjük. Óvatosan adagoljuk, mert az íze elég intenzív. Ha azt szeretnénk, hogy jellegzetes íze még inkább előjöjjön, felhasználás előtt zsiradék nélkül serpenyőben kicsit megpiríthatjuk. A fűszerkömény jó párosítható babérral, ánizzsal, fűszerpaprikával és korianderrel. Használhatjuk egészben vagy őrölve.
Az egyik ilyen könnyedén elkészíthető köménymagos étel, a Köménymagos rúd.
Hozzávalók:
- 50 dkg rizsliszt
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál só
- 2 dl tejföl
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- köménymag
Köménymagos rúd elkészítése:
A hozzávalókat gyúrjuk össze, és nagyjából 2 órára tegyük a hűtőszekrénybe. Ezt követően nyújtsuk ki nagyjából fél centi vastagságúra, majd a tetejét kenjük meg a tojás sárgájával és szórjuk meg köménymaggal. Ezután pedig vágjuk méretre. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsüthetjük.