A burgonya ételek mindenki számára ismertek, azonban érdemes tudni, hogy nem csak finom fogásokat lehet készíteni a burgonyából. Hogyha eddig kidobtad a burgonyahéjat akkor miután ezt a cikket elolvastad, egész biztos, hogy nem fogod ezt tenni, hiszen rengeteg mindenre alkalmazható.
A krumpli héja mire jó?
A krumpli héja tápláló és magas rosttartalmú. Tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a káliumot és a magnéziumot. A héján lévő rostok segítenek javítani a bélmozgást és csökkenteni a koleszterinszintet. Azonban, ha a krumplit főzzük, akkor a héjat érdemes megtisztítani, mert a héján növényvédőszerek maradhatnak rajta.
A burgonyahéj felhasználása:
Segít a fogyásban: A burgonya szénhidrátban gazdag de zöldség így fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják. A héj tartalmaz nátriumot és nyírt ezért ajánlott a fogyókúrázóknak.
Immunrendszer erősítés: Nagyon erős antioxidáns hatása van a burgonya héjnak. Tartalmaz B-komplex vitamint és kalciumot ezért nagyon jó az immunrendszer számára.
Vér koleszterinszint csökkentés: Aki magas koleszterinnel küzd az nyugodtan fogyaszthat burgonyahéjat ugyanis magas rosttartalma van ami ilyen esetben segít csökkenti a koleszterinszintet.
Szívbetegség kockázatát is csökkenti: Mivel tele van káliummal ezért csökkenti a szívroham és a stroke bekövetkezését. Omega-3 zsírsav is található benne ami köztudottan szívbarát anyag.
Fenntartja a vércukorszintet: Folyamatos éhségérzet esetén érdemes napi 1 alkalommal fogyasztani burgonya héjat ugyanis segít az agynak lemondani a mértéktelen evésről.
Magas rost tartalommal rendelkezik: Mivel a burgonya héja meglepően magas rost tartalommal rendelkezik, segít a magas koleszterinszint csökkentésében. Szakértők szerint, a rostokban gazdag ételek, amellett, hogy fontos szerepet játszanak a helyes bélműködés megteremtésében és a székrekedés megelőzésében, a hámozatlan krumpli fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.
Segíti az anyagcserét és az izmok működését: Mivel a burgonya héja sok káliumot tartalmaz, aminek köztudott, hogy fontos szerepe van a vázizmok helyes összehúzódásának működésében és az idegsejtek helye üzemben tartásának.
Segít az energiaszint fenntartásában: Bizony a krumplihéj felhasználása az energiaszint fenntartásában is részt vehet. A benne megtalálható tápanyagok egyike a niacin. A niacint más néven B3-vitaminként is ismerhetjük. A B3 vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává való alakításában. Szintén fontos szerepe van az új sejtek létrehozásában és a meglévő sejtek védelmében is.
Megnyugtatja a puffadt szemeket: Az uborkához hasonlóan, ha fáradt dagadt a szemhéj, akkor pucoljunk meg egy krumplit és tegyük a héját a szemünkre.