Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legjobb A-vitamin források

2019. 03. 11. 13:46:00 Sági Zsolt - HillVital

Az A-vitamin vagyis a retinol egy zsírban oldódó vitamin, amelynek nagyon fontos szerepe van a látás egészségében, de erősíti a hajat, a bőrt és a fogakat is. 

Nézzük is, hogy milyen ételekben található meg ez a rendkívül fontos vitaminféle.

A piros színű paprikában nagyon sok A-vitamin található.

Már egy fél csészényi piros színű paprikában a napi szükséglet fele megtalálható, de magas a rost és a C-vitamin tartalma is. Az állapotos nőknek ajánlott sok A-vitamint bevinniük, mert az segíti a magzat fejlődését.

Az A-vitamin nem csupán csak önmagában fordul elő az ételekben hanem provitaminokban is, ilyen a karotin is. Nagyon sok provitamint tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök köztük a spenót. A spenótnak nagyon kevés a kalória tartalma, ezért fogyókúrára is alkalmazható.

Az édesburgonya a napi A-vitamin szükséglet ötszörösét is tartalmazhatja.

Ennek köszönhetően nem csak, hogy nagyon egészséges és de javasolt a fogyasztása is. Igen változatosan elkészíthető, ráadásul a sima krumplihoz hasonlóan is felhasználhatjuk, vagy akár le is válthatjuk vele azt.

A sütőtökben is nagyon sok A-vitamin található, egész pontosan béta-karotin amelyet azután a szervezet A-vitaminná alakít.

Amikor szezonja van a sütőtöknek, akkor mindenképpen ajánlott belőle minél többet fogyasztani.

A sárgarépa a következő nagyon jó béta-karotin forrás.

A látás javítására alkalmas a sárgarépa fogyasztása. Már napi fél csésze sárgarépa elfogyasztása nagyon sokat jelent az egészség szempontjából. Nem véletlen, hogy gyerekkorunkban sokszor halhattuk szüleinktől, hogy együnk kellő mennyiségű sárgarépát. Bár nem szabad elfelejteni, hogy a levesben főtt sárgarépa a vitaminok nagy részét elveszíti, ezért javasolt nyersen, vagy turmixolva fogyasztani.

A kelbimbónak, a fodros kelnek és a kelkáposztának is magas az A-vitamin tartalma. A zellerzöld, a fejes saláta és a jégsaláta is magas A-vitamin tartalommal rendelkezik.

Ezek a legjobb A-vitamin források