Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legjobb D-vitamin források

2021. 01. 06. 13:44:00 Veress Máté - HillVital

A D-vitamint a legjobban a napsugarak segítségével tudod pótolni, amikor sok időt töltesz kint a szabadban. A D-vitamin hiánya több betegség kialakulásáért is felelős szokott lenni. Igazából nem is egy vitaminról van szó hanem egy hormon előanyagáról. Segíti a kalcium felszívódását, ezért a csontok egészségéhez hozzájárul.
 

Ha nem veszel magadhoz elegendő D-vitamint, akkor megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek esélye. Télen egy felnőttnek napi 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamin javasolt. 
 

Szerencsére táplálékkiegészítőként is hozzá lehet jutni, mert nem mindig tudsz élelmiszerekből elegendőhöz hozzájutni. Emellett persze érdemes olyan ételeket fogyasztani amelyek sok D-vitamint tartalmaznak.
 

De most nézzük, hogy milyen ételek tartalmaznak D-vitamint!

Zsíros halak: A lazac, a tonhal és a makréla is nagyon jó D-vitamin források. 100 gramm lazacban 600 egységnyi található. A makréla a D-vitamin mellett nagyon sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz.


Tej valamint tejtermékek: A tejtermékek biztos D-vitamin források. Már egy pohár tej képes fedezni a napi D-vitamin negyedét. Nagyszerű forrás a sajt is.
 

Tőkehalmáj: Rendkívül magas a D-vitamin tartalma. Nagyon finom reggeli és az olaját is fel lehet használni.


Tojás: Nagy mennyiségben található D-vitamin a tojásban is. A szabadon nevelt tyúkok tojása a legjobb ezt érdemes tudni. Nagyon magas a fehérje és a B12-vitamin tartalma is.

 

Máj: Nem csak a halmáj nagyszerű hanem más májak is mint a csirkemáj vagy a marhamáj. Nagyszerű D-vitamin források.


Gomba: A gomba számít az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrásnak. A shiitake gomba szinte teljesen képes fedezni a napi D-vitamin szükségletet. Nagyszerű fehérjeforrás és alacsony a kalória tartalma is.

 

Legjobb D-vitamin források