A D-vitamint a legjobban a napsugarak segítségével tudod pótolni, amikor sok időt töltesz kint a szabadban. A D-vitamin hiánya több betegség kialakulásáért is felelős szokott lenni. Igazából nem is egy vitaminról van szó hanem egy hormon előanyagáról. Segíti a kalcium felszívódását, ezért a csontok egészségéhez hozzájárul.
Ha nem veszel magadhoz elegendő D-vitamint, akkor megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek esélye. Télen egy felnőttnek napi 1500-2000 nemzetközi egység D-vitamin javasolt.
Szerencsére táplálékkiegészítőként is hozzá lehet jutni, mert nem mindig tudsz élelmiszerekből elegendőhöz hozzájutni. Emellett persze érdemes olyan ételeket fogyasztani amelyek sok D-vitamint tartalmaznak.
De most nézzük, hogy milyen ételek tartalmaznak D-vitamint!
Zsíros halak: A lazac, a tonhal és a makréla is nagyon jó D-vitamin források. 100 gramm lazacban 600 egységnyi található. A makréla a D-vitamin mellett nagyon sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz.
Tej valamint tejtermékek: A tejtermékek biztos D-vitamin források. Már egy pohár tej képes fedezni a napi D-vitamin negyedét. Nagyszerű forrás a sajt is.
Tőkehalmáj: Rendkívül magas a D-vitamin tartalma. Nagyon finom reggeli és az olaját is fel lehet használni.
Tojás: Nagy mennyiségben található D-vitamin a tojásban is. A szabadon nevelt tyúkok tojása a legjobb ezt érdemes tudni. Nagyon magas a fehérje és a B12-vitamin tartalma is.
Máj: Nem csak a halmáj nagyszerű hanem más májak is mint a csirkemáj vagy a marhamáj. Nagyszerű D-vitamin források.
Gomba: A gomba számít az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrásnak. A shiitake gomba szinte teljesen képes fedezni a napi D-vitamin szükségletet. Nagyszerű fehérjeforrás és alacsony a kalória tartalma is.