Nézzünk meg egy kiváló medvehagymával töltött karaj receptet ami egészséges és egyben finom is.
Elkészítése körülbelül 2 óra hossza.
Hozzávalók:
- 1 egész karaj
- 1 bögre zabpehely
- majoránna
- só, bors
- fél fej vöröshagyma
- 1 marék medvehagyma
- 2 főtt tojás és 1 nyers tojás
- egy kevés olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
Elkészítés:
Először a zabpelyhet leforrázzuk, és hagyjuk állni, hogy megpuhuljon. Eközben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát és a medvehagymát. Miután leszűrtük a zabpelyhet, hozzáadjuk a nyers tojást, a főtt tojást, a hagymákat, az összezúzott fokhagymát, a sót, borsot és a majoránnát ízlés szerint. Jól összekeverjük. A karajt hosszában felszúrjuk, közben szélesítjük a vájatot, persze ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon át a hús. Megtöltjük a húst a töltelékkel, és a két végét hústűvel lezárjuk. Előmelegített sütőben fólia alatt puhára sütjük. Az elkészült ételt párolt zöldséggel tálalhatjuk.
Akik diétáznak, azok is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a karaj száraz hús. Zsemle helyett zabpelyhet használunk a töltelékben, így az sokkal egészségesebb lesz.
Tápérték (100 g):
Sertés rövidkaraj | Zabpehely | Tojás | Olívaolaj | |
Energia | 170 kcal | 344 kcal | 143 kcal | 902 kcal |
Fehérje | 20,7 g | 10,2 g | 12,6 g | 0,0 g |
Zsír | 9 g | 0,9 g | 9,5 g | 100 g |
Szénhidrát | 0 g | 73,3 g | 1,8 g | 0,0 g |
Azonban nem csak ez az egyfajta létezik belőle. Bemutatunk egy másik receptet is.
Hozzávalók 4 fő részére:
A húshoz:
- 80 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozva)
- 15 dkg sonka (füstölt)
- 20 dkg trappista sajt
- 5 dkg medvehagyma
- 4 db főtt tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A panírozáshoz:
- 15 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
A karajból vágjunk ki 10 nagyobb szeletet. Ezt követően klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Terítsünk ki 5 szeletet és oszlassuk el rajta a vékonyra felszelt, füstölt sonkát, sajtot, a medvehagyma-leveleket, majd mindegyikre helyezzünk egy félbevágott főtt tojást.
A maradék karajszeletekkel beborítjuk, széleit fogvájóval körbetűzzük.
A csomagokat bepanírozzuk (liszt, tojás, morzsa), majd forró, bő olajban kisütjük.
Tálalás előtt a fogvájókat eltávolítjuk a húsból.
Készen is vagyunk! Jó étvágyat!