A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. A másik neve a D-vitaminnak a kalcitriol. Akárcsak a zsírok ez is a bélben szívódik fel, és vér útján jut el a szervezet részeibe.
A D-vitamin nagyon jelentős szerepet tölt be a csontok és a fogak fejlődésében valamint a szerkezetük fenntartásában. Ez szabályozza a kalcium és a foszfor anyagcseréjét. A D-vitamin nagyon fontos az egészséges izom és idegrendszerhez is.
Létezik D1-, D2- és D3- vitamin is. Az állati eredetű ételekben megtalálható mindkettő D-vitamin. A D2-vitamin legfőképpen növényben fordul elő. A D1 vitamin csak táplálék útján juttatható be a szervezetbe, a D2-vitamin pedig napsugárzás hatására jön létre a bőrben.
A D3-vitamin hasznosul a legjobban, így azt is mondhatjuk, hogy ez számít a legjobb D vitaminnak.
A D-vitamin hiány esetében méréseket szoktak végezni. D-vitamin hiányában esik a vérnek a kalciumszintje, ez pedig felfokozott mellékpajzsmirigy működéshez vezet és a csontok is elmésztelenedhetnek.
Ezekben az esetekben lehet túl alacsony a D-vitamin szintje:
- egyoldalú és szegényes étkezés
- ha nem éri a testet elég napsütés
- bizonyos gyógyszerek szedése
- ha a vese túl sok D-vitamint választ ki
A D-vitamin hiány lehet az egyik oka az autoimmun betegségek kialakulásának, ilyen a reumás ízületi gyulladás, cukorbetegség vagy a sclerosis multiplex.
A legjobb D-vitamin források a máj, a halmájolajak, a tojás, a tej és tejtermékek, tengeri halak (lazac, hering). Nagyon sok D-vitamint tartalmaznak a gombák. Ételekkel sajnos csak keveset lehet bevinni, érdemes minél többet a napon tölteni valamint táplálék-kiegészítőket is érdemes fogyasztani.