A D-vitamin egy kiemelten fontos vitamin a szervezet számára. Azért is annyira fontos a D-vitamin mert sok sejtünk felületén találhatóak D-vitamin receptorok, és ide csak a D-vitamin molekulája illik.
Amikor ezek a receptorok üresek, akkor több betegség is felléphet. A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, ám sajnos nem mindig van napfény az évben. Ilyenkor más forrásokból kell pótolni a D-vitamint. Érdemes étrend-kiegészítőt is fogyasztani!
Most kiderül, hogy melyek ezek a források!
Lazac: Nagyon magas a D-vitamin tartalma. Nagyon finom étel a lazac és gazdag még omega-3 zsírsavakban is. Elősegíti a szív működését a benne lévő anyagok pedig csökkentik a szervezetben létrejött gyulladásokat.
Gomba: Ez az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás. Érdemes téli hónapokban minél több gombát fogyasztani. Az gomba típustól függ, hogy mennyi D-vitamint tartalmaz a gomba. Gazdag még fehérjékben és a kalóriatartalma is alacsony.
Tojássárgája: Ajánlott minél több tojássárgáját fogyasztani szintén a téli, sötét hónapokban. Emellett még magas a fehérje tartalma és erősíti a szemeket is.
Máj: A legjobb D-vitamin ezen belül is a marhamáj. Olyan értékes tápanyagok is vannak benne mint A-vitamin, vas, fehérje, réz és cink is. Fontos, hogy minél jobb minőségű májat válassz.
Étcsokoládé: A minőségi étcsokoládéban sok D-vitamin található. Gazdag még antioxidánsokban, fokozza az anyagcserét is. Persze csakis mértékkel fogyasztva.