Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért válasszunk bio zöldséget?

2020. 09. 11. 08:56:00 Veress Máté - HillVital

Manapság a bio zöldségek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy egészségük megőrzése érdekében, egyre többen választanak bio-t.

De mit is jelent a bio?

A szigorú feltételek, melyeknek a bio zöldségeknek meg kell felelniük

 

- a bio zöldségek termesztése során csak biológiailag lebomló vagy természetes szerek használhatók

- az előállításuk során tilos a génmanipulált szervezetek valamint azok származékainak a felhasználása

- kötelező elvárás a termőföldet tekintve, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel

- csak vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készülhetnek

- a késztermék (pl.: a bio zöldség alapú levek) sem tartalmazhatnak semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot
 

Miből válasszunk bio-t?
 

Általánosságban elmondható, hogy a nagyüzemi gyümölcsök szennyezettebbek, több vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a zöldségek. Az Európai Uniós országokon kívülről érkező zöldségek és gyümölcsök szintén nagyobb kockázattal járnak.

Sajnos sok esetben az is előfordulhat, hogy az egyes vegyszermaradványok a határérték alatt maradnak, azonban adott gyümölcsben vagy zöldségben e vegyszerek összege összeadódik.

A gyümölcsök közül szennyezettnek számít a szőlő, az eper, a citrusfélék, az alma, a körte és a barack. A hámozás segíthet, de utána mindig alaposan mossunk kezet.

A zöldségek közül szennyezettnek számítanak a saláták, a paprika, a paradicsom, az uborka, a borsó, a zöldbab, a sárgarépa és a kelbimbó.
 

Miben különbözik a bio zöldség, a nagyüzemben gyártott élelmiszerektől?

Összességében a bio zöldségek számos előnnyel rendelkeznek. Elsősorban sokkal zöldebbek, nem szennyezik a talajt és a vizeket. Emellett a bio zöldség jelentősen több tápanyagot és vitamint tartalmaz.

Ez annak is köszönhető, hogy a termelés során az adott zöldséget nem kezelték növekedést serkentő szerekkel. Ennek köszönhetően pedig a bio zöldség teltebb, finomabb ízzel rendelkezik.
 

Tippek és tanácsok

- válasszunk hazai bio zöldséget

- kerüljük a távoli helyekről származó zöldséget

- kerüljük a nem bio gyümölcsleveket

- ha szükséges, akkor hámozzunk

 

Miért biozölséget válasszunk?