Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Milyen gyümölcs, zöldség tartalmaz D-vitamint? - Mutatjuk!

2024. 06. 05. 12:05:00 HillVital

A nagy kérdés, milyen gyümölcs zöldség tartalmaz D vitamint? Bármilyen meglepő is, növényi eredetű ételek közül egyedül a gomba tartalmaz nagy mennyiségben D vitamint.
 

A szervezet D vitamin szintje a leghatékonyabban a mértékletes napozással növelhető, azonban a borús vagy téli időkben ezzel nem lehet elegendő D vitaminhoz jutni. Ilyenkor jönnek szóba táplálék kiegészítők vagy orvos által felírt tabletták.

 


Mégis hogyan lehet akkor ilyen esetben pótolni, melyik gyümölcsben van d vitamin?

 

Pótlása lehetséges ételekkel is, azonban a d vitamin gyümölcsökben nem található meg. Növényi eredetű ételek közül a gomba tartalmaz magasabb tartalmú D-vitamint. Mivel a D vitamin növényi eredetű forrásai korlátozottak, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani belőle a napfény szegény időben. Igaz, hogy típustól függ, de a gomba akár 2300 NE D vitamint is tartalmazhat.

D vitamint tartalmazó zöldségek gyümölcsök
 

A gyümölcsök általában nem tartalmaznak jelentős mennyiségű D-vitamint, mivel ez a vitamin általában csak a zsiradékokban oldódó vitaminok közé tartozik és a gyümölcsökben nem található meg elég zsiradék.
 

A d vitamin zöldségekben viszont már megtalálható. Ilyen például a spenót, fehér káposzta, brokkoli, cékla, sütőtök, paradicsom, vadon élő gombák. A d vitaminban gazdag ételek még az avokádó és a narancs. Az avokádóban található D-vitamin mennyisége alacsony, de a többi tápanyagban gazdag összetétele miatt még mindig értékes táplálék. A narancs D-vitamin tartalma alacsony, de más fontos tápanyagokban, például C-vitaminban gazdag. A mandarinban található D-vitamin mennyisége alacsony, de számos más tápanyagot, például C-vitamint és rostot tartalmaz.

D vitamin miben van avagy milyen étel tartalmaz még D-vitamint?


Ha természetes pótlása mellett döntünk, akkor a gomba mellett fogyaszthatunk tejet, tejterméket, szardíniát, lazacot, tonhalat, tőkehalat, valamint tojást is. Ezen ételek mindegyike tartalmaz D-vitamint. Néhány gombafajta, például a shiitake gomba és a fehér gomba, természetesen tartalmaz D-vitamint. Ennek mennyisége azonban általában alacsony, és változhat a gombafajtától és a termesztési módszertől függően.

 

A gomba is tartalmaz D-vitamint.


A legmagasabb D vitamin tartalmú ételek táblázatba foglalva

Élelmiszer D-vitamin tartalom (µg)*
Lazac 13,1 µg
Tonhal 7,1 µg
Szardínia konzerv 7,0 µg
Sertésmáj 6,7 µg
Tojássárgája 5,4 µg
Tejföl 2,5 µg
Gombafejek 1,1 µg
Tofu 0,1 µg
Tartalomhoz tartozó címkék: d vitamin