Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legfontosabb tudnivalók az aszkorbinsavról

2022. 11. 21. 14:00:00 Sági Zsolt - HillVital

A legfontosabb tudnivalók az aszkorbinsavról. A C-vitamin vagyis az aszkorbinsav egy vízben oldódó nagyon erősen redukáló vegyület.

Ha teljesen eloxidálódik,akkor elveszíti a nagyszerű hatásait!
Az aszkorbinsav részt vesz a sejtek biokémiai folyamataiban de mint hidrogéndonor és ez adja meg az elsőrendű biológiai jelentőségét. A 85%-a szívódik fel. A bélrendszerben elősegíti a vas felszívódását. Sajnos az ember szervezete nem képes a C-vitamint előállítani, ezért külsőleg kell bevinni.

Már mindenki tudja, hogy a C-vitaminnak erősítő szerepe van az emberi szervezet számára. Már több tudományos bizonyíték is van rá, hogy megvédi a sejteket mivel nagyon erős antioxidáns hatása van. Segít meggátolni a szabadgyökök romboló hatásait. Ezek a szabadgyökök létrejöhetnek különböző betegségek, sérülések, vagy a sok stressz miatt is, de szerepet játszik az alkohol és a dohányzás a kialakulásukban. Erősíti az immunrendszert az aszkorbinsav valamint csökkenti az influenza és a megfázás lefolyásának az idejét is. Az allergiás problémák tüneteit is képes enyhíteni valamint mérsékeli a stresszhatások negatív következményeit.

A bőrt is képes egészségesen tartani valamint megvédi a csontok és az ízületeket is. Nagy jelentősége van a C-vitaminnak a kollagén szintézisben. A vérerek erősségéhez hozzájárul. Egy műtét utáni sebet sokkal gyorsabban begyógyít. Terhesség és szoptatás alatt sokkal nagyobb a szervezet C-vitamin igénye valamint a dohányosoknak is többre van szüksége. Egyes tanulmányok szerint minden egyes szál cigaretta elszívása 25-150 mg C-vitamint pusztít el. Most már tudod, a dohányzás az alkoholfogyasztás, a terhesség is növeli a C-vitamin igényt, de az egyes gyógyszerek is mint a fogamzásgátló és a láz is.

Az 1930-as években Szent-Györgyi Albertnek sikerült elsőként izolálni a C-vitamint és ezzel orvosi és élettani Nobel-díjjal jutalmazták. A híres Szent-Györgyi Albert napi 2000-8000 mg C-viamin bevitelét ajánlotta.

Ha jól állítod össze az étrendedet, akkor  még a téli és a tavaszi hónapokban is jól tudod fedezni a megfelelő mennyiséget.  

Nézzük is, hogy milyen ételek tartalmaznak a legtöbb aszkorbinsavat: zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, savanyú káposzta, brokkoli, kelbimbó, áfonya, ribizli, csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit.

Mind a zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes frissen és nyersen fogyasztani, hogy megmaradjon bennük a C-vitamin. Egy nagyszerű salátát készíthetsz vagy akár ajánlott még párolni is. Egy hosszabb áztatás, főzés, fagyasztás vagy párolás aszkorbinsav veszteséget okozhat valamint érdemes kerülni a fémedények használatát és az ismételt felmelegítés is veszteséget okoz.

Több orvos is maximum 750 mg C-vitamin bevitelt javasol, mivel efölött megnőhet a vesekő és a magas húgysavszint kialakulásának a kockázata. Egyes vélemények szerint a C-vitamin túladagolása a vesekő kialakulása mellett hasmenést is okozhat. A fölösleges C-vitamin oxálsav formájában ürül ki a szervezetből ez pedig a vesekő és a húgykő alkotóeleme. A túlzott C-vitamin bevitel megnehezíti a B12-vitamin felszívódását.

A legismertebb betegség ami felléphet C-vitamin hiány miatt az a skorbut. Ennek a jellemzői a kiszáradt bőr, emésztési zavar, fogínysorvadás és fogínyvérzés ezután pedig kilazulnak a fogak. Ha hosszabb időn keresztül áll fenn a hiány vagyis éveken vagy akár évtizedeken, akkor megemelkedhet a szív- és érrendszeri kockázat vagy akár daganat is kialakulhat. Az érelmeszesedés és a egy szívroham is közvetlenül visszavezethető a C-vitamin hiányra.

Tudnivalók az aszkorbinsavról.