A spárga igazi diétás zöldség. 10 dkg spárga – szinte hihetetlen – csupán 20 kalóriát tartalmaz!
Fogyasztani azonban ennél jóval több okból is érdemes!
Színe alapján megkülönböztetünk zöld és fehér spárgát.
A zöld spárga a föld felett nő, napsütésben, innen a friss zöld színe.
A fehér spárga színe azért fehér, mert nem éri fény, ugyanis földtöltésekben nő. A zöld spárga ízében sokkal zsengébb, akár salátában nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát viszont csak főzve és hámozva fogyaszthatjuk. Mindegyik spárga legfinomabb része a spárga felső, zsenge, rügyes része. A zöld spárga klorofillban gazdag, több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb, mint a fehér.
Nagyon fontos, hogy friss spárgát vásároljunk. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy megpróbáljuk kettétörni a spárga szárát. Ha ez könnyen megy, akkor friss a spárga, ha nem roppanósan törik, akkor annak lecsökkent a víztartalma, vagyis régóta leszedték, és már nem friss! A friss spárgát maximum 3 napig tárolhatjuk a hűtőben! A spárgának csak a zsenge hajtásai fogyaszthatóak, ezért a spárgaszár fás részét el kell távolítani főzés előtt.
És végül nézzük, hogy milyen gyógyhatásai vannak az egészségünkre:
A spárgának remek vesetisztító hatása van.
A spárga magas káliumtartalma miatt vízhajtóként is alkalmazható.
A spárgának vértisztító hatása is van, bőrproblémák esetén is segíthet.
A spárga csökkenti és meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt.