Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogy érdemes zöldturmixot készíteni? Mutatjuk!

2022. 11. 25. 11:04:00 Sági Zsolt - HillVital

Hogy érdemes zöldturmixot készíteni? Mutatjuk! A zöld turmix legfontosabb alapanyaga a zöld levél.

Lehetnek a jól bevált sóska, paraj, mángold és különféle saláták, ezekkel könnyebben elbánik az egyszerűbb turmixgép is. Ha fodros kelt, vagy erősebb leveleket kívánunk felhasználni, érdemes kivágnunk a fő erüket, illetve nagyobb teljesítményű turmixgépet használnunk, különben ha nagyon darabosak maradnak az alapanyagok akkor élvezhetetlenné tehetik a turmixitalunkat.
 

Ezenkívül az általában kidobásra ítélt sárgarépa, a cékla, a retek és a karalábé zöldje is ott van, mivel ezek klorofill tartalma magasabb mint a terményben és nyugodtan lehet ezeket is fogyasztani csak ezt sokan még nem tudják.
 

A kerti növények a zöld fűszernövények, menta, kapor, bazsalikom, zöldpetrezselyem, zeller, rukkola ezek az erős ízű növények. Intenzívebb ízük miatt inkább csak kisebb mennyiségben, a semleges ízű zöldek mellett javasolt beletenni a turmixba. 
 

Nem utolsó sorban, a különböző vadon termő növények: disznóparéj, libatop, csalán, tyúkhúr, vagy a papsajtmályva leveleit is beletehetjük az turmixunkba. Ügyeljünk, hogy a levegőszennyezésnek kevésbé kitett helyekről gyűjtsük csak őket!
 

Gyümölcsökkel tehetjük még változatosabbá a zöld italunkat. Rengeteg féle gyümölcs áll rendelkezésünkre egész évben. A szezonális gyümölcsökből is bőséges a választék: eper, málna, körte, szilva, meggy, cseresznye, szőlő, egres, ribizli, stb.
 

Télen a déli gyümölcsöket érdemes beszerezni, ha nem akarunk ebben az évszakban csak almát fogyasztani.
 

Banánból legjobb az enyhén barna pöttyös héjú, ebből egy darab is sokkal krémesebbé és teltebbé teszi a turmixot. 

 

Fontos az alapanyagok száma is. Szokták mondani hogy a kevesebb több! Minél kevesebb félét turmixolunk, annál jobb. Azt jelenti hogy maximum kétféle zöldet, és háromféle gyümölcsöt használjunk egy turmix elkészítéséhez, persze ki hogy szereti. Azért nyugodtan kihasználhatjuk a kreativitásunkat az íz világunkhoz igazítva.

 

Június és augusztus között az alábbi növények közül válogathatunk a hazai kertekből:
 

Június: Alma, Bazsalikom, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Csicsóka, Endívia, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Menta, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldbab, Zöldborsó.
 

Július: Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Eperfa, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Szilva, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika.
 

Augusztus: Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika.

 

Hogy érdemes zöldturmixot készíteni? Mutatjuk!