A következő rakott cukkini recept gyorsan elkészül, ráadásul az eredmény egy finom, laktató, egészséges étel.
Hozzávalók
A paradicsomos szószhoz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1,5 dl paradicsomszósz (vagy sűrített paradicsom)
- 1 teáskanál xilit
- ízlés szerint só, fehérbors, oregánó, kakukkfű
- 1 evőkanál olaj
A sült cukkinihez:
- 2 evőkanál olaj
- 1 kisebb cukkini
- ízlés szerint só, őrölt fehérbors
A rétegezéshez:
- 1 kis csomag (175 g) mini mozzarella
A tetejére:
- ízlés szerint reszelt parmezán
- kevés olaj az edény kikenéséhez
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vöröshagymát vágjuk apróra, a cukkinit mossuk meg és lecsöpögtessük le. Ha zsenge a cukkini, nem muszáj meghámozni. A megmosott cukkinit vékony karikákra vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a cukkiniszeleteket belesorakoztatjuk. Megózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olajjal. Berakjuk az előmelegített sütőbe, és 15 percig sütjük. Ezalatt a felaprított hagymát egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a xilitet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval. Az egészet alaposan összekeverjük, és pár perc alatt felrottyantjuk.
Egy hőálló edényt (jénait) ecsettel vékonyan kiolajozunk.
Az edénybe rétegezzük a hozzávalókat: alulra tegyünk egy-két evőkanál szószt, majd egy réteg sült cukkini következik. Erre kerül 4-5 db mini mozzarella. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk reszelt parmezánnal. Az egészet visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a parmezán megbarnul a tetején.