Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az őszi erdő kincsei

2020. 09. 01. 10:34:00 Sági Zsolt - HillVital

Az őszi erdő rengeteg olyan gyógynövényt tartalmaz, melyek igazán hasznosnak bizonyulnak.

A galagonya piros bogyóit már régóta használják mint szívgyógyszert.
A gyümölcsben található flavonoidok nyugtatják a szívet, erősítik a szívizmot, értágító hatásúak, ezenkívül normalizálják a vérnyomást, a szívritmust.

Készítsünk belőle teát! Egy evőkanál galagonyát forrázzunk le két dl vízzel! Hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

A madárberkenye remek immunerősítő magas C-vitamin-tartalma miatt.
Mivel értágító hatással rendelkezik, így csökkenti a magas vérnyomást és a trombózis veszélyét. Az összezúzott és átpasszírozott bogyókat hagyjuk pihenni 2 napig. Majd szűrjük le, öntsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk 80 fokon. Naponta fél csészényit elegendő fogyasztani belőle.

A csipkebogyó mindenki által jól ismert immunerősítő.
Készítsünk teát belőle! Daráljuk le a nyers bogyókat, a masszát öntsük le langyos vízzel. Hagyjuk állni pár órát, majd szűrjük le. A maradékot forraljuk fel, majd ha lehűlt, keverjük hozzá a korábban nyert kivonathoz. Ízesíthetjük mézzel is. A csipkebogyó az egyik legjobb C-vitamin forrás ősszel. Tudnod kell, hogy 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz mint a citrom. Ezenkívül található benne még pektin, gyümölcssavak, magnézium, vas, kalcium, illóolaj, cseranyagok de karotin is nyomokban.

Más vitaminokat is tartalmaz mint B1-, B2- K- és P- vitamin. Nem csupán az immunrendszert erősíti hanem az influenzás időszakokban is megelőző hatása van. A láz tüneteit is képes enyhíteni és nem hagyja, hogy legyengülj a betegség hatására.   

A vadgesztenye a vénákat védi.
Készíthetünk belőle házilag is vadgesztenye-tinktúrát, amivel naponta többször is bedörzsölhetjük a duzzadt, fáradt, visszérre hajlamos lábat. A tinktúra receptje: Daraboljuk fel a vadgesztenyét, miután leszedtük a burkát, és levágtuk a barna héját is. Tegyük egy befőttes üvegbe, öntsük fel tiszta alkohollal.  3 hétig tároljuk sötét, száraz helyen, de naponta rázzuk fel! Végül szűrjük le egy steril üvegbe, és vattakoronggal mossuk le a lábunkat naponta kétszer.


Őszi erdő kincsei