Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
1,5 dl tejföl
késhegynyi só
Mákos töltelék:
25-30 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1 dl tej
1 nagyobb citrom reszelt héja
2 maréknyi mazsola (nem fontos)
1 cs. vaníliás cukor
Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 marék mazsola (nem fontos)
ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl
2,5 dl víz
Elkészítése:
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót, majd jól összedolgozzuk, vagyis sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük, és meleg helyen letakarva kelesztjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Összekeverjük a hozzávalókat, figyelve arra, hogy megfelelő keménységű, illetve lágyságú legyen mind a dió-, mind a máktöltelék. Lassú tűzön picit felrottyantjuk.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket. A két rövidebb szélét üresen hagyjuk, behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélei lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a tetejüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük.