Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Isteni karácsonyi bejgli receptek

2022. 02. 19. 13:26:00 hillvital.hu

Hozzávalók:
 

Tészta:
 

50 dkg liszt

25 dkg vaj

1 tojás

2 dkg élesztő

2 evőkanál porcukor

1,5 dl tejföl

késhegynyi só

 

Mákos töltelék:
 

25-30 dkg darált mák

20 dkg porcukor

1 dl tej

1 nagyobb citrom reszelt héja

2 maréknyi mazsola (nem fontos)

1 cs. vaníliás cukor
 

Diós töltelék:
 

25 dkg darált dió

20 dkg porcukor

1 dl tej

2 marék mazsola (nem fontos)

ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl

2,5 dl víz
 

Elkészítése:
 

Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót, majd jól összedolgozzuk, vagyis sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük, és meleg helyen letakarva kelesztjük.
 

Közben elkészítjük a töltelékeket. Összekeverjük a hozzávalókat, figyelve arra, hogy megfelelő keménységű, illetve lágyságú legyen mind a dió-, mind a máktöltelék. Lassú tűzön picit felrottyantjuk.

 

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket. A két rövidebb szélét üresen hagyjuk, behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélei lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.
 

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a tetejüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük.


Így kell elkészíteni a karácsonyi bejglit.