A rizsliszttel szinte 1:1 arányban ki lehet váltani a fehér lisztet. Néhány süteményhez érdemes több folyadékot hozzáadni a tésztához.
A rizslisztet lehet használni sűrítésre, rántott ételekhez, péksüteményekhez, palacsintákhoz, muffinokhoz, fánkhoz, tortához vagy krémekhez is. Érdemes figyelembe venni tészta vagy sütemény elkészítése közben, hogy milyen a finomsága a rizslisztnek, mert gyakran durvább a magyar rizsliszt mint az ázsiai. Ahhoz, hogy biztosra menj érdemes egy kevés keményítőt alkalmazni a palacsintasütéshez például. Jobb lesz az állaga.
Íme 2 recept amelyek rizsliszttel készülnek el egy desszert és egy sós étel:
Tejszínes töltött burgonya
- 25 dkg pulykamell
- 4 dkg párolt rizs
- 1 db tojás
- 9 db burgonya
- só
- bors
- 2 dkg vaj
- 1 kávéskanál rizsliszt
- 1,5 dl tejszín
- petrezselyemzöld
- ételízesítő
Keverd össze a pulykamellet a párolt rizzsel, a tojással valamint a fűszerekkel. Hámozd meg a burgonyát, vágd ki a közepeit, mivel oda fog menni az elkészített töltelék. A kivágott darabokat tedd egy lábasba, engedd fel vízzel, sózd meg és főzd puhára. 2 dkg vajból és rizslisztből készítsd el a rántást, majd engedd fel tejszínnel. Ezt öntsd rá a burgonyákra és főzd néhány percig. Díszítsd fel petrezselyemzölddel és kész is.
Tejfölfánkot is lehet készíteni belőle.
- 4 db tojás
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál rizsliszt
A 4 tojássárgáját a tejföllel együtt keverd habosra, add hozzá a sót, a rizslisztet végezetül a tojásfehérjének a habját. Rakd kis halmokba a masszát, egy olajozott tojássütőbe, de úgy hogy félig töltse meg. Amikor a fánkok alja megpirult akkor kell megfordítanod. Ha kész a másik oldala is, akkor szórd meg egy kis vaníliás porcukorral.