Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A rossz lehelet lehetséges és meglepő okai

2022. 02. 10. 11:37:00 Veress Máté - HillVital

Egy új kutatás szerint az emberek több mint 65%-nak kellemetlen szagú a lehelete. Ennek pedig számtalan oka lehet. Azonban most felsorolunk néhány lehetséges okot.

 

A túl sok cukor fogyasztása
 

A rossz leheletet okozó baktériumok számára a cukor egy ideális tápanyag. Ha esetleg szereted a cukros finomságokat, akkor érdemes inkább cukormentes verziót választani. Ez nem csupán a lehelet illatáért felelős, hanem a fogak egészségéért is.
 

A táplálkozási szokások

A tejtermékek, a húsok és a halak olyan fehérjéket tartalmaznak amelyek sajnos táplálják a szájban élő baktériumokat. A sok tojás szintén felelős lehet a rossz leheletért, de egyes diófélék és olajos magvak is lehetnek az okai. Ezért ha nagyon fehérjedús ételeket fogyasztasz, akkor érdemes fél órával étkezés után átöblíteni a szádat.
 

Savas ételek

Tudnod kell, hogy a savas környezetben a baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak, ezért a savas ételek és italok fogyasztása után létrejöhet a rossz lehelet. Ilyen lehet a paradicsomlé, a citrusfélék, valamint a ketchup és a különböző savanyúságok is.
 

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj nagyon ragacsos tud lenni, ezért az egész szájüregben megtapad. Ez persze ideális táptalajt nyújt az itt lévő mikrobáknak. Érdemes ezt az ételt kerülni, vagy az elfogyasztása után inni egy nagy pohár vizet.
 

Tej

Különösen a laktózérzékenyeknél vezet kellemetlen szájszaghoz a tejtermékek fogyasztása. Ha úgy veszed észre, hogy a tej, a sajt illetve a túró fogyasztása után rendetlenkedik az emésztésed, illetve puffadsz, akkor érdemes elmenned egy laktózérzékenység vizsgálatra.

A kellemetlen lehelet okai.