Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Rozmaringos sütőtökkrémleves

2021. 02. 04. 12:10:00 Veress Máté - HillVital

Készítsd el ezt az ízletes és egészséges levest, akár karácsonyra is.


A sütőtök nagyon gazdag élelmi rostokban és segít lelassítani az emésztést. Nagyszerű fogyókúrás ételnek tartják. A magas rosttartalom miatt sokáig eltelít és nem hízlal. Nagyjából 90%-a vízből áll és a fogyasztása hidratálja a szervezetet. Az élénk sárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti ami a szervezetbe bekerülve A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin pedig nagyszerű a szem egészségéhez. 
 

A magok miatt is nagyon értékes a sütőtök. A tökmagolaj nagyon sok fitoösztrogént tartalmaz, ez pedig segíthet a magas vérnyomás megelőzésben. A magok tartalmaznak még L-triptofánt is. Ez egy esszenciális aminosav és hozzájárul a nyugtató alváshoz és a depressziót is csökkenti. 
 

A magas A-vitamin és C-vitamin tartalom miatt még az immunrendszert is erősíti. A tökmagolaj antibakteriális és gombaölő hatással is bír.
 

Nézzük, mik kellenek az elkészítéséhez:

- 10 dkg bacon
- 1 db sütőtök
- 2 dl tejszín
- 1 liter alaplé akár húsleveskockából
- friss rozmaring
- só
- szerecsendió

Egész egyszerű elkészíteni.

A bacont pirítsuk meg egy kevés kókuszzsírban. A tököt magvazzuk ki, és vágjuk kockára. Pároljuk a szalonnán 10-15 percig, majd adjuk hozzá a rozmaringot (egy ág rozmaring), sót, 1 csipetnyi szerecsendiót, majd engedjük fel az alaplével, és főzzük, amíg puha nem lesz.

Amikor készen vagyunk, akkor vegyük ki a rozmaringágat, és turmixoljuk meg.

 

Ha nagyon sűrű lesz, akkor vízzel vagy alaplével hígíthatjuk. Ha kész a turmix, és az állag is jó, akkor forraljuk fel megint, majd miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a tejszínt. Akár egy kis tökmaggal is tálalhatjuk.
 

Rozmaringos sütőtökkrémleves