A shiitake gomba a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon.
A gombát étkezésekhez friss, valamint szárított, porított formában is használják.
Ez a gomba a hűvös, árnyékos helyeket kedveli, főként friss vizek közelében jelenik meg nagyobb számban. Rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban egyaránt. Mindennek köszönhetően a shiitake gomba az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítőnek számít.
A shiitake gomba mire jó, milyen hatásai vannak?
Az egyik legfontosabb hatása, hogy hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ezt az immunerősítő hatását úgy fejti ki, hogy képes aktiválni azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat. A shiitake gomba emellett képes a mentális, valamint a fizikai fáradtság enyhítésére is.
Kiemelkedően hatékonynak bizonyul a baktériumok és a vírusfertőzésekkel szemben. Képes blokkolni a kórokozók aktivitását, valamint többek között támogatja a szezonális fertőzések megelőzését, valamint kezelését. Antimikrobiális hatását már a szájöregben képes kifejteni. Ennek köszönhetően gyakori fogyasztásával megakadályozható a fogszuvasodás és a dentális plakkok kialakulása.
Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás és az LDL koleszterin szintjének a csökkentésére. Ebben kiemelkedő szerepet tölt be a lentinán. Ennek köszönhetően a shiitake gomba nem csak az érelmeszesedés, hanem a különböző szív-, és érrendszeri problémák megelőzéséhez is hozzájárul.
Hatóanyagai hozzájárulnak a máj máj megóvásához, javítják az emésztést, valamint mivel egyes hatóanyagai probiotikumok, ezért közreműködik a bélflóra egyensúlyának a fenntartásában, valamint a visszaállításában is. Túladagolása esetén felmerülhetnek emésztési panaszok, vagy egyes esetekben akár dermatitisz is jelentkezhet. Ez ritkán fordul elő és szerencsére a gomba fogyasztásának felhagyásával meg is szűnik.