Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vajon szárított formában is ugyanolyan egészséges a shiitake gomba?

2021. 08. 06. 12:40:00 Veress Máté - HillVital

Nagyon sok vegetáriánus fogyasztja a shiitake gombát a hús pótlására.
 

Nagyszerű tápanyag tartalommal rendelkezik ez a gombafajta. Nagyon gyakran szinte csak szárított formában lehet vele találkozni a boltok polcain.
 

A szárított forma segít megkönnyíteni a szállíthatóságot és az eltarthatóságot is növeli. Hozzá lehet viszont jutni frissen is, ebben az esetben viszont azokat a fajtákat kell keresni amelyek még húsosak és fiatalok, nem ráncosak és nincs rajtuk sérülés.
 

Magyarországon még mindig nem egyszerű jó minőségű, friss shiitake gombához jutni mivel itt inkább a szárított verzió kapható. Meg kell mindenkit nyugtatnunk, hogy szárított formában is éppúgy tápláló mint a friss. Ha viszont friss gombához jutsz, akkor érdemes előtte meleg vízbe áztatni mielőtt megfőznéd. A friss valamint a szárított gombát is felszokták szolgálni főzés nélkül is.

Többféle tálalási ötlet is létezik a shiitake gombához. Csak dobd a friss vagy a szárított shiitake gombát egy zöld salátára, locsold meg olívaolajjal, citromlével és nagyszerű zöldségköret lehet belőle.

A shiitake gomba nagyszerű lehet grillezéshez, sütéshez és roston sütéshez is. Lehet keverni a felszeletelt gombát teljes kiőrlésű gabonákhoz is. A húsos íz helyettesíthető vele mindenféle ételben.

Por formájában is hozzá lehet jutni így nem kell vele semmit sem csinálnod, csak fogyasztani. A shiitake gomba erősíti az immunrendszert és nagyon erős antibakteriális hatással rendelkezik. Képes csökkenteni a refluxot és az emésztési problémákat is. Segít a nyirokrendszer tisztításában és képes beállítani a megfelelő koleszterinszintet.

A szárított shiitake gomba is ugyanarra képes mint a friss.