A szezámolajat többféle dologra, többféle módon is felhasználhatjuk.
Mi is az a szezám?
A szezám egy már évezredekkel ezelőtt termesztett növény volt az ókori Indiában. Innen Kínán és Japánon keresztül terjedt el a világ különböző pontjaira. Az ókor nagy birodalmaiban, beleértve Egyiptomot és Rómát is, már ismert és nagyra becsült növényként tartották számon. Ez annak volt köszönhető, hogy a magjaiból préselt olajnak gyógyító, erőnövelő, valamint a férfiasságot fokozó hatást tulajdonítottak neki. Ez az olaj a jellegzetes íze mellett egy jellegzetes illattal párosul, amelyet külsőleg és belsőleg is alkalmaztak.
Mire használható fel?
A szezám magvai rendkívül értékes tápanyagnak számítanak. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, valamint jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, és E-vitaminokat. Ezen felül ásványi anyag tartalma is igen jelentős. Ezeknek köszönhetően felhasználható szív-, és érvédő, valamint koleszterincsökkentő táplálékként.
Ezeken felül az ókori feljegyzések alapján, Hippokratész a szezámmagot ajánlotta általános gyengeség, epe és májbántalmak, valamint szívelégtelenség esetén is. Az olaját bőrregeneráló hatása miatt felhasználták égési sérülések esetén, valamint szépítő csodaszerként is.
A szezám magjából préselt olaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat, valamint lecitint is tartalmaz. Nagy energiatartalommal és antioxidáns hatással rendelkezik. Mivel kalciumban a tehéntejtől is gazdagabb ezért felhasználható a csontritkulás elkerülésére.
Értékes fehérjéi miatt különösen ajánlott beilleszteni az étrendbe, ugyanis felhasználható székrekedés, emésztési gondok, valamint máj-, és epebántalmak esetén is.
Hogyan fogyasztható?
A szezámolaj felhasználható házi készítésű édes-, és sós süteményekhez is. Belekeverhető kelt tésztákba. Annak érdekében, hogy a magjaiban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulni tudjanak, a magokat gyakran megtörik egy kicsit, vagy durvára darálják.
Ezen felül felhasználhatjuk a müzlikben, párolt zöldségekhez, valamint salátákhoz, de akár sajátos aromája miatt levesekhez és főzelékekhez is adható.
Mivel erősen hőérzékeny, azért sütésre nem alkalmas!
Egyéb érdekesség a szezámról
A hindu hitvilágban a szezámmagot a halhatatlanság szimbólumának tekintik, ugyanis azt vélik, hogy Yama istenség áldását hordozza.