A szezámmag rendkívül jó kalcium- és fehérjeforrás, jobb, mint a tej. Ezenkívül tartalmaz még E-, B1-, B2- és D-vitamint is, valamint nagyon jó antioxidáns.
Nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban is. A szezámolaj értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.
Nézzük, az egészségre milyen hatással van!
Tisztítja a bélrendszert, méregteleníti a májat, csökkenti a káros koleszterin szintjét. De a legkiemelkedőbb hatása a rákgyógyításban van. A bőr rákos elváltozásainál (melanóma) gátolja a sejtek szaporodását.
Olaját az aromaterápiában egyre gyakrabban használják hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja a teafa, az eukaliptusz vagy rózsa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.
A konyhában változatosan felhasználhatjuk. Lehet vele zöldségeket vagy húst panírozni, vagy pirítva süteményekben, salátákban kiváló. Belekeverhetjük joghurtba vagy kefirbe, de zúzott fokhagymával vegyítve, vajas pirítós kenyérre szórva tápláló és könnyű vacsora. A szezámmagot keverhetjük a házikenyér tésztájába is, vagy megszórhatjuk a pogácsát.
Vigyázat! Akik allergiások a dióra, lehetőleg ne fogyasszanak nagy mennyiséget belőle, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk.