A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi.
A szezámmag hatása a szervezetre, avagy miért jó a szezámmag?
Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása, fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
A szezámmag hatásai között az is megemlíthető, hogy a szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. A szezámmag jótékony hatása nem ennyi csupán. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.
Hogyan fogyasszuk a szezámmagot?
Legjobb, ha mindig van otthon szezámmag, hiszen számtalan ételféleség gazdagítható vele. Édes és sós pék- és házi készítésű süteményeket is gyakran szórják meg vele, növelve azok élvezeti és tápértékét. Kelt tésztákba is belekeverhető, nyersen és pirítva is. Jó tudni, hogy a magban lévő tápanyagok a szervezetben jobban hasznosulnak, ha a magot egy kicsit megtörik vagy legalább durvára darálják, mivel amúgy a mag a "fél fogunkra sem elég" - a kis mérete miatt nehéz szétrágni. Bármilyen rántott étel készítésekor a panír zsemlemorzsájába keverve mutatósabbá és egészségesebbé tehetjük azt.
Mivel a szezámmag meglehetősen semleges ízű, így müzlikbe és bármilyen salátába beletehető egy-egy kanállal belőle.
Tippek-tanácsok
Mindazoknak, akiknek nagy tápértékű, energiadús, vitaminban gazdag, erősítő táplálékra van szükségük, fogyasszanak rendszeresen szezámmagot: a gyerekek, a kamaszok, gyermeket váró és szoptató kismamák, a betegségből lábadozók, a szigorú növényi étrendet tartók, a változó korban lévők számára egyaránt hasznos.
Egyszerű, ősi recept például a mézzel kevert szezámmag, amelyet a Római Birodalom katonái is ismertek (csaták előtt ezzel igyekeztek harci lendületüket fokozni), de a számos arab országban népszerű édességnek, a halvának is alapja.
Fontos tudnivaló azoknak, akiknél a dió fogyasztása allergiás tüneteket vált ki, hogy esetükben a szezámmag is előidézheti a túlérzékenységet: e két táplálék között ugyanis az ún. keresztallergia áll fenn.
Masszázshoz nagyon jól használható a szezámolaj, mivel értékes anyagai minden más olajénál könnyebben áthatolnak a bőrön.