Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy téli szuperétel: savanyú káposzta

2019. 11. 08. 13:24:00 Sági Zsolt - HillVital

Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nagyon magas a C-vitamin-tartalma.

Mivel a  C-vitamint a szervezetünk nem képes előállítani, ezért szükség van a nagy mennyiségű pótlására. 

C-vitaminon kívül gazdag még E-, K- és B1- vitaminban, de sok ásványi anyagot is tartalmaz, mint pl.: kalcium, vas, cink, fluor, réz, kálium és folsav. Olyan baktériumokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához. Kifejezetten jó választás lehet a fogyókúrázók számára, hiszen az energiatartalma nagyon alacsony. Magas rosttartalma miatt támogatja az emésztést. Megannyi formában tálalhatjuk a savanyú káposztát, lehet akár köret, savanyúság, saláta vagy akár főétel is. Természetesen a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk.

A probiotikus hatása miatt nagyon hatékonyan hat az emésztésre.

Egy antibiotikum után helyreállítja a bélflóra egyensúlyát. Az enzimtartalma is magas ami csakugyan könnyíti az emésztést. Az immunrendszert is erősíti a savanyú káposzta. A savanyú káposztában jótékony hatású baktériumok találhatóak. Egy megfázásos időszakban érdemes sok savanyú káposztát fogyasztani mert sokkal hamarabb erőre kapsz. Számos vitamint tartalmaz. Nagyon szegény kalóriában és rostokban is gazdag. Sokat segít abban, hogy tovább érezd magad jóllakotnak.

Segíti az emésztést valamint megakadályozza az anyagcserét is. Nagyon magas a rosttartalma is a savanyú káposztának és kordában tartja a koleszterinszintet is. Csökkenti a vérnyomást így óvja a szívet is és a keringésnek is jót tesz. A K2-vitamin tartalmának köszönhetően segít a kalciumnak felszívódni.

A savanyú káposzta erősíti a csontokat is a benne található C-vitamin miatt.

A C-vitamin segít megkötni a szervezetben a kalciumot, így sokkal szilárdabbak lesznek a csontok.

Ez még nem bizonyított, de egyes kutatások szerint a daganatos betegségeket is meg lehet előzni a rendszeres savanyú káposzta fogyasztásával. Olyan antioxidánsokat tartalmaz amelyek megelőzik a DNS-ek károsodását. A sejtmutációt is megállítják és sejtnövekedést is blokkolják.

 

Savanyú káposzta hatásai