A tavasz beköszöntével szinte minden ismét új életre kel, megújul. Nincs ez másképp a konyhában se, hiszen itt az ideje, hogy a friss élettel teli zöldségekből valami igazán ínycsiklandót készítsünk.
Nézzük, mire van szükségünk a salátához:
- 3 db paszternák szeletekre vágva
- 2 db sárgarépa szeletekre vágva
- 1 db zeller felvágva
- 40 ml olívaolaj
- só és bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet füstölt pirospaprika
- 4 db tojás
- 600 gramm rukkola
- 70 gramm pirított mandula
- 4 evőkanálnyi öntet (az öntet receptje lent található)
Hozzávalók az öntethez:
- 80 ml olívaolaj
- 80 ml dióolaj
- só és bors
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 2 evőkanál mustármag
- 2 evőkanál sherry ecet
Nézzük az elkészítését: 200 fokra melegítsük elő a sütőt! Tegyük egy tepsibe a zöldségeket, aztán hintsük meg sóval, borssal és olívaolajjal. Süssük 30 percig, majd tegyük rá a fokhagymát és a füstölt paprikát. A tojásokat úgy főzzük meg, hogy a sárgájuk folyós legyen. A megsült zöldségekhez keverjük hozzá a rukkolát, a tetejére a tojást és a mandulát, végül locsoljunk egy kis öntetet rá.
Készíthetünk azonban másféle salátát is.
Tavaszi krumplisaláta
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 1 csokor hónapos retek
- 3 szál újhagyma
- 4 db tojás
- 1 kígyóuborka
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál mustár
- 1/2 citrom
- só, bors
Elkészítés:
A krumplikat megmossuk, és héjastól a tojásokkal együtt egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a krumplik megpuhulnak. Közben a retket, az újhagymát és az uborkát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, a kaprot finomra vágjuk. A joghurtot, a tejfölt, a mustárt, a mézet és a citrom kifacsart levét összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
A leszűrt krumplit és tojást hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, majd tálba rétegezzük a retekkel és az uborkával, rétegenként kicsit sózzuk, megszórjuk kaporral, meglocsoljuk a tejfölös öntettel, a végére maréknyi retket és az újhagyma zöldjét, valamint egy kevés kaprot hagyunk.
Hűtőbe téve 1-2 órát érleljük, majd közvetlenül tálalás előtt összeforgatjuk.