Évtizedeken keresztül azt hallottuk, hogy a rendszeres tojásfogyasztás növeli az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Mindezt a tojássárga magas koleszterintartalmával magyarázták. Napjainkban pedig már mindenütt azt halljuk, hogy fogyasszunk rendszeresen tojást, mert nagyon egészséges.
A tojás fogyasztása valóban növelheti a fent említett betegségek kockázatát? Óriási tévedés! A tojás nagyon egészséges, és egyáltalán nem növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. De nézzük szép sorjában!...
Régen úgy tartották, hogy heti 3-nál több tojást nem szabad fogyasztani. A tömegek meg elhitték, hogy a tojássárgájával sok koleszterint viszünk be, amely káros az erekre nézve, vagyis egészségtelen.
Később ezt újra megvizsgálták, és nem tapasztalták, hogy nagyobb lett volna az elhalálozás a tojásfogyasztók körében.
Utána úgy gondolták, hogy azért annyira nem ártalmas. Később egyértelművé vált, hogy rosszul értelmezték az egész koleszterin körüli feltevéseket, ugyanis összemosták az elfogyasztott koleszterin és a vérben lévő koleszterin fogalmát. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik nagyobb hányada a májban képződik.
Végül is egyértelművé vált, hogy nem a magas koleszterin-bevitel növeli a koleszterinszintet és vele a szív-érrendszeri halálozást, és az egybeesés mögött nincs ok-okozati összefüggés. Viszont a magas koleszterintartalmú étrend általában együtt jár az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztással, ami valóban káros. A tojásfogyasztás valóban megemelte a vér összkoleszterin-tartalmát, azonban a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolta. Márpedig elsősorban ez a fontos az érelmeszesedés kockázata szempontjából. Így az idő folyamán a tojás helyett az emberek inkább szénhidrátokban gazdag gabonaféléket kezdtek el reggelire fogyasztani, így persze, hogy egyre több lett az elhízott ember. Tehát a tojás koleszterin nem mondható károsnak, mivel ahogy már említettük nem befolyásolja az arányokat.
Mára már egyértelművé vált, hogy az évtizedeken át tartott nézet egy óriási tévedés volt.
Véget ért tehát a háború, s ebben a harcban sajnos nemcsak a tojástermelők voltak az egyedüli vesztesek. Az emberek, a betegek is.
A tojás gazdag aminosav- és fehérje forrás. Azon kevés ételek egyike, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amire a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül megtalálható benne számos vitamin és ásványi anyag is.
Legközelebb megnézzük, miért is kell egészségünk érdekében rendszeresen tojást fogyasztanunk!