Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ez az 5 legjobb természetes D-vitamin forrás a számodra

2023. 06. 12. 10:56:00 hillvital.hu

Egy érdekesség amit talán te is tudsz, hogy már 30 napon töltött perc is képes biztosítani a napi D-vitamint a szervezet számára. Sajnos viszont a napi a téli és az őszi hónapokban nem nagyon bújik elő. 
 

Vannak ételek is amelyek tartalmaznak D-vitamint de mindenképpen ajánlott étrend-kiegészítőt is szedni mellette mert az ételek nem képesek annyit nyújtani amennyire szükséged lenne. 
 

Most olyan D-vitamin forrásokat ismerhetsz meg amelyek kifejezetten sokat tartalmaznak.
 

Tojássárgája: Nagyon hasonlít a színe a napra, de nem ezért tartalmaz sok D-vitamint. A narancsos színéért felelős béta-karotin a szem egészségét is segíti, ezért kifejezetten ajánlott látásproblémával szenvedőknek. Bár a D-vitamin tartalmuk viszonylag alacsony, a tojások tojássárgája is tartalmaz D-vitamint. Fogyasztható még főtt, rántotta vagy omlett formájában.

 

Étcsokoládé: A 75% fölötti kakaótartalmú csokoládék nagyon antioxidánst és D-vitamint tartalmaz. Kifejezetten magas a D-vitamin tartalma. Ajánlott a fogyasztása csontritkulás esetén is. Fontos, hogy mértékkel fogyaszd.

 

Gomba: Az egyetlen növényi D-vitamin forrás a gomba. Nagyszerű salátákba vagy köretként is. Nagyon magas a D-vitamin tartalma. Fogyassz rendszeresen ehető gombát. Néhány gombafajta, például a shiitake vagy a gombaexponált kiegészítők, természetes formában is tartalmazhatnak D-vitamint. A gombák D-vitamin tartalma azonban változhat, ezért érdemes ellenőrizni a termék címkéjét.

 

Szójatej: Főleg a vegetáriánusoknak ajánlott a szójatej. D-vitamin mellett sok antioxidáns és ásványi anyag is található benne.

 

Halak: A legjobb a lazac, a szardínia és a makréla. A D-vitamin mellett tartalmaz a makréla még omega-3 zsírsavat is ami nagyon fontos a szervezet számára. A makréla egy zsíros hal, amely jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaz. Sütve vagy grillezve készítve ízletes és tápláló választás lehet. A hering is gazdag D-vitaminban, és gyakran fogyasztják konzerv formában, például heringolaj formájában, amely kiváló D-vitaminforrásként szolgál. A lazac, függetlenül attól, hogy friss vagy konzerv formájában fogyasztjuk, kiváló D-vitaminforrás. Több mint a napi ajánlott D-vitamin bevitelünk jelentős részét fedezheti egy adag lazac.

 

Egy szelet hal elkészítve.